Skupina libereckých architektů Mjölk postavila na bývalém skákadle na liberecké přehradě saunu.

Skupina libereckých architektů Mjölk postavila na bývalém skákadle na liberecké přehradě saunu. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Na liberecké přehradě vznikla přes noc sauna. Načerno a pro lidi zdarma

  • 0
Přímo nad hladinou liberecké přehrady vznikla přes noc sauna, kterou mohou lidé využívat jen za cenu spáleného dřeva. Na nevyužívané betonové plošině ji načerno postavili architekti z liberecké kanceláře Mjölk, aby rozpoutali debatu o veřejném prostoru. Nyní čekají, jak zareagují úřady.

"Kolem přehrady často chodíme a ta betonová věc nás vždy iritovala. Říkali jsme si, proč není nějak využitá, proč na ní například nejsou nějaká skákadla. Tak jsme se na ní rozhodli postavit saunu," říká Vojtěch Urban z kanceláře Mjölk.

Stavba začala za přísného utajení včera o půlnoci a dnes dopoledne byla hotová. "Jednou nás kontrolovali strážníci, ale byli v pohodě. Pak přijeli i lidé z Povodí Labe, kteří mají hned vedle chatu, ale ani oni nedělali problémy," poznamenal Urban.

Betonová plošina patří městu a Povodí Labe jako správce přehrady má do stavby také co mluvit. Sauna ale vznikla tak rychle, že i její tvůrci očekávají potíže až později.

Sauna vyrostla přes noc a architekti jí chtějí věnovat městu.

Sauna vyrostla přes noc a architekti jí chtějí věnovat městu.

"Zatím se mi k tomu těžko vyjadřuje, protože nevím, o co přesně jde. Ale jestli to je mobilní stavba, tak nepotřebuje stavební povolení, a problém by proto být neměl," uvedl vedoucí libereckého stavebního úřadu Miroslav Šimek.

Lidé budou saunu využívat tak, že si v nedaleké kavárně vypůjčí klíče a loďku. Za dvacet korun si tam mohou koupit i dřevo do kamen.

Architekti saunu slavnostně otevřou dnes v pět hodin odpoledne.