Akce se měla konat v libereckých Lidových sadech (na snímku).

Akce se měla konat v libereckých Lidových sadech (na snímku). | foto: MAFRA

Miliony na obří sportovní akci zmizely, nejspíš šlo o podvod

  • 63
Liberecká státní zástupkyně je přesvědčená o tom, že čerpání dotace na velkou sportovní akci, která se měla v roce 2012 uskutečnit v Lidových sadech, doprovázel milionový podvod. Peníze zmizely neznámo kam. Soud začne patrně v první polovině roku.

Příjemcem státní dotace ve výši 4,5 milionu korun bylo občanské sdružení European Medicine Association (EMA). Obžalobě z dotačního podvodu ve formě spolupachatelství nyní čelí muž a žena spojení s tímto sdružením.

„Jedná se o předsedu představenstva, který vypracoval žádost o dotaci s vědomím, že uvádí nepravdivé údaje. A zakládající členku sdružení, která měla dispoziční oprávnění k účtům dalších organizací, přes něž se dotace přerozdělily. Tato žena peníze vybírala v hotovosti. Kde ale skončily, nevíme. Oběma hrozí až osm let vězení, náhrada škody a zákaz činnosti,“ uvedla státní zástupkyně Věra Němcová.

Spis už leží na okresním soudě. Oba obžalovaní odmítali v přípravném řízení vypovídat.

Zúčastnit se mělo na 350 tisíc lidí

Dotaci ve výši 4,5 milionu korun vyplatilo neoprávněně ministerstvo školství. Vyplacení obestírá několik podivuhodností. Žádost o dotaci měla být podána do 30. září roku 2011, ve skutečnosti k tomu ale došlo až 11 měsíců po uzávěrce. „Přesto ministerstvo školství v prosinci 2012 žádosti vyhovělo. Dotace byla určena na akci, která už proběhla,“ zmínila státní zástupkyně.

EMA inkasovala miliony ze státního rozpočtu i přesto, že ve svých stanovách neměla uvedenu jako hlavní předmět sportovní činnost. Nepořádala ani pravidelné sportovní akce a nejednalo se o neziskovou organizaci s celostátní působností.

Peníze putovaly na oslavu sportu v libereckých Lidových sadech s názvem Život je sport. Plakáty zvaly na sobotu 29. září 2012 a lákaly na sport a soutěže. Slibovaly například cvičitelku Hanku Kynychovou, zpěváky Bena Cristovao, Moniku Bagárovou, skákací hrad a nové sportovní disciplíny. Podobná akce se měla konat i v českolipské staré sportovní hale. Zúčastnit se mělo na 350 tisíc lidí z celého kraje.

Náměstek ministryně školství už dostal u soudu podmínku

Vedoucí programu Lidových sadů Michal Kadlec před časem potvrdil, že na den konání akce Život je sport si hlavní sál, přísálí i Experimentální studio pronajalo sdružení EMA. „Je ale nesmysl, aby se tady pohybovalo 352 tisíc lidí. Takové množství by se tam nevešlo, ani kdyby byli namačkaní v několika vrstvách na sobě,“ řekl tehdy Kadlec.

Pražský soud už v této souvislosti uložil pravomocně podmínku tehdejšímu náměstkovi ministryně školství Janu Kocourkovi. Akci svým jménem zaštiťoval. „Byl odsouzen za porušení povinnosti při správě cizího majetku a za zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl vedoucí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Soud Kocourkovi vyměřil tříletou podmínku se zkušební dobou na čtyři roky a povinnost nahradit způsobenou škodu čtyři a půl milionu korun. Zároveň mu uložil trest zákazu činnosti na čtyři roky. Znamená to, že nesmí zastávat funkce ve veřejné správě.

Roční podmínku s dvouletou zkušební dobou pražský soud vyměřil i řediteli odboru sportu ministerstva. Odsoudil jej pro přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nejvyšší státní zástupce ještě podal dovolání, protože soud úředníka neuznal vinným i ze zneužití pravomoci úřední osoby. O dovolání ještě nebylo rozhodnuto.

Úřad zjistil netransparentní rozdělování dotací

Podezření, že sdružení dotaci zneužilo, pojal už před dvěma lety Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jednalo se o dílčí zjištění rozsáhlé kontroly.

Úřad prověřoval, jak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR v letech 2011 až 2013 rozdělovalo dotace na podporu sportu ze tří neinvestičních programů. A zjistil netransparentní rozdělování dotací.

Kvůli zjištěným nesrovnalostem podal úřad trestní oznámení a případem se začala zabývat policie.

„Ministerstvo školství v kontrolovaném období selhávalo jako hlavní garant oblasti podpory sportu. V kontrolovaných programech nestanovilo žádné měřitelné cíle. Fakticky tak jen přerozdělovalo státní prostředky, aniž by mohlo vyhodnotit, jaký výsledný efekt dotace přinášejí,“ stálo ve zprávě NKÚ.