Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Meziválečná auta byla citlivá na počasí, hromadné garáže lze najít dodnes

  11:07
Když se řekne hromadné garáže, lidem v Liberci vytanou na mysli obchodní centra Forum a Plaza, která se začala rodit zhruba před deseti lety. O hromadné i individuální parkování byl ovšem zájem i mezi válkami a důkazy lze ve městě stále nalézt.
Garáže a dílny libereckého hotelu Imperial. Nad garážemi byly pokojíky, kde...

Garáže a dílny libereckého hotelu Imperial. Nad garážemi byly pokojíky, kde přespávali šoféři, zatímco ti, které vozili, se ubytovali v hotelu. | foto: archiv Jaroslava Zemana

„O garáže, ať už hromadné nebo individuální, byl velký zájem. Tehdejší auta byla citlivější na špatné počasí. Kdyby zůstávala zaparkovaná venku na ulici, škodilo by jim to,“ řekl pracovník libereckého pracoviště Národního památkového ústavu Jaroslav Zeman.

Tehdejší střední třída, která nebydlela ve vilách s garážemi, proto potřebovala svá auta někam uložit. Vozy se garážovaly všude možně v kůlnách a průjezdech domů.

„Podnikavci si garáže také stavěli a pronajímali je sousedům – tak to patrně vypadalo třeba v jednom ze dvorů na Hanychovské třídě v Liberci. Tam vybudoval taxikář Max Langer autoservis a pumpu. Uvnitř parkoval své drožky a k pronájmu měl i pár garáží,“ uvedl Zeman.

„Provoz auta byl nákladný, pronájmy garáží nevyjímaje. Platilo se za ně padesát, sedmdesát korun měsíčně, což byla týdenní mzda dělníka,“ přiblížil.

Fenoménem těchto časů byly garáže halové. „Sloužily návštěvníkům města, turistům i třeba obchodním cestujícím,“ dodal Zeman.

Jejich provozovatelé nezřídka nabízeli doplňkové služby: mytí aut, tankování benzinu a servis. „Vozy v oněch dobách vyžadovaly mnohem častější systematickou péči,“ řekl památkář.

Menší stavby se dochovaly dodnes

Větší i menší stavby určené pro parkování a servisování aut se dochovaly ve městě dodnes. Některé z nich stále, byť v pozměněné podobě, slouží svému účelu.

Komplex s prodejnou vozů Hyundai v ulici Gen. Svobody tak v sobě stále obsahuje prvorepublikové objekty z dob, kdy zde garáže a pumpu provozoval Willibald Breuer. „Byl tu též servis a prodejna vozů Ford a Škoda,“ zmínil Zeman.

Blíže k městu, v ulici Zhořelecká kousek od Malého divadla, se nalézá zahradnictví a prodejna květin. Stavby ve dvoře domu s velkými výlohami jsou pozůstatky někdejších garáží a autoservisu. „Prodávaly se tu fordy, fiaty a jawy,“ podotkl Zeman.

Dnes pražírna, dříve továrna na řetězy

Na domě číslo 55 v Ruprechtické ulici, jehož fasáda ještě před nedávnem nesla nápis Auto Tatra a v němž se dnes praží káva, pak byl Autohaus Antona Eisenkolba.

„Rozsáhlý areál obsahoval vše důležité pro motoristy a cyklisty, včetně příslušenství. Prodávali tu olej, benzin i pneumatiky. Fungoval zde servis a prodej vozů Tatra a Mercedes. Součástí areálu, z něhož se však oproti původnímu plánu podařilo vybudovat jen část, byla i továrna na řetězy. Vedle toho si tu motorista mohl nechat svoje auto opravit a seřídit. Firma provozovala také vlastní taxislužbu a řidiči mohli přespat v motorestu v domě, kde je dnes restaurace Country Saloon,“ prozradil Zeman.

Mercedesky se prodávaly a servisovaly taktéž v přístavbě a dvoře domu číslo 510/13 na třídě Milady Horákové, kde nyní sídlí obchod s cyklistickými potřebami.

Evropský dům ctí původní architekturu

Halové garáže Gustava Leubnera v Orlí ulici hned za mostem přes Nisu dnes slouží jako sklad a prodejny několika firem včetně výrobce koupelen; garáže nazvané City Grand Garage Strass vedle sídla krajského úřadu po nedávné rekonstrukci fungují coby Evropský dům – sídlo institucí, které pomáhají s vyřízením eurodotací.

„Rekonstrukce byla citlivá a ctí původní architekturu,“ pochvaloval si Zeman.

Garáže vznikly – dílem z bývalých stájí – i u hotelů Zlatý lev, Černý kůň nebo Imperial. „Nad garážemi byly pokojíky. V nich přespávali šoféři, zatímco ti, které vozili, se ubytovali v hotelu,“ popsal Zeman.

Prakticky jediné hromadné garáže, které se dožily dneška v podstatě v původním stavu včetně vnitřního dispozičního uspořádání, jsou bývalé Central Garage z roku 1932 v sousedním Jablonci nad Nisou, do nichž se vjíždělo z nároží Smetanovy a Podhorské ulice.

Poslední pumpa stojí v Hodkovicích

Samotné benzinové pumpy v meziválečném Československu provozovaly firmy Fanto, Kralupol, Naftaspol, Vacuum Oil Company nebo Bratři Zikmundové. Nezřídka šlo jen o pouhé stojany umístěné na ulicích, ale některé stanice už byly kryté.

„V Liberci se dlouho udržela prvorepubliková čerpací stanice na nároží Jablonecké a Kristiánovy ulice. Ustoupila stavbě léčebny dlouhodobě nemocných,“ dodal Zeman.

Staré pumpy dávno odvála moderní doba. Jedna však pozapomenuta přežila dodnes: stojí v Hodkovicích nad Mohelkou při okresní silnici z Jablonce do Turnova a pochází z roku 1934.

„Mohla by se dočkat památkové ochrany,“ naznačil Zeman.

  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Skokanský můstek v Harrachově se po opravě za 40 milionů stane světovým unikátem

12. dubna 2024  10:31

Sportovci odpočítávají poslední týdny do zahájení opravy velkého skokanského můstku K-120 v...

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Frontman Krucipüsku boural při předjíždění kolony, je mimo ohrožení života

17. dubna 2024  14:19

Frontman liberecké kapely Krucipüsk Tomáš Hajíček havaroval na motorce v momentě, kdy předjížděl...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Turnovský Crytur zásobuje syntetickými krystaly také CERN, školí si i uklízečky

19. dubna 2024  10:56

Jedním ze světových lídrů na trhu laserové krystalové optiky nebo detektorů pro elektronovou...

Plýtvání, chudoba i energie. Výstava ukazuje problémy dnešního světa

18. dubna 2024  18:11

Udržitelná budoucnost nejen pro naše děti. Toto téma rezonuje západní částí světa a nyní by mohlo...

Policisté týden hledali vězně na útěku, on zatím ukradl a naboural několik aut

18. dubna 2024  13:43

Policistům z Úněšova na Plzeňsku se ve středu večer podařilo dopadnout vězně, který před týdnem...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...