Liberecký magistrát

Liberecký magistrát | foto: Michal Klíma, MAFRA

Města na Liberecku snížila úředníkům platy, z radnic zatím nikdo neodchází

  • 2
S menší výplatou se musejí spokojit všichni zaměstnanci úřadů v Libereckém kraji. Radnice hledají úsporná opatření ve mzdách, platy úředníků a zaměstnanců v důsledku toho klesnou i o deset procent.

Někteří změnu pocítí více, jiní méně. "Peníze nám odečetli z osobního ohodnocení. Mně sebrali 1 500 korun. Ti, co mají větší mzdový základ a jsou na úřadě déle, přijdou například i o tři tisíce," uvádí pracovnice Městského úřadu v Jablonci, která kvůli snížení platů podat výpověď nehodlá.

"Myslím, že někteří odchod zvažují. Já nemám zatím nic jiného," dodala.

Jablonec při přípravě úsporného rozpočtu na letošní rok rozhodl snížit mzdy o desetinu 245 městských úředníků a 57 strážníků. O sedm procent méně dostanou ředitelé a jednatelé městských společností s výjimkou nemocnice a Technických služeb.

O pět procent se sníží odměny starosty a místostarostů. Šetřit se bude i na provozu radnice. "Samozřejmě se to lidem nelíbí, ale nikdo se zatím kvůli snížení platů nerozhodl odejít," informovala mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.

Informaci, že by kvůli snižování platů odešel někdo ze strážníků, nepotvrdil ani jejich šéf Jiří Rulc. "Zatím jsme zprávu o snižování mezd nedostali, " říká ředitel Městské policie v Jablonci Rulc.

Šetří se také v Liberci, méně dostanou i strážníci

Snižování mezd je podle tajemníka jabloneckého úřadu Marka Řeháčka nutné. "Jedním z důvodů byl trvající výrazný pokles daňových příjmů města Jablonce," vysvětluje tajemník. Jablonecký úřad by měl projít reorganizací, přehodnotit chce i odměňování a motivaci pracovníků.

Šetřit chtějí také v Liberci. "Na platy máme letos připravených zhruba 82 milionů, což je o jedenáct procent méně než v roce uplynulém," informoval mluvčí liberecké radnice Martin Čáslavka s tím, že pod tento rozpočet spadají i mzdové náklady na zaměstnance městské policie.

Liberečtí městští strážníci budou mít o zhruba sedm milionů v rozpočtu méně. Musejí šetřit a už teď je jasné, kde. "Nebudou peníze na mimořádné odměny. Tenhle rozpočet mi je nedovolí vyplácet," říká Ladislav Krajčík, velitel Městské policie v Liberci.

Jak uvedl Čáslavka, výše platů zaměstnanců je nyní velmi aktuálním tématem. "Naší prioritou ale není šetřit na lidech a dobrých projektech za každou cenu," dodává Čáslavka. Nyní je průměrný plat úředníka v Liberci 21 546 korun.

,