„Automat na prodej masa funguje stejně jako všechny ostatní. Zvolíte si zboží, zaplatíte a automat ho vydá,“ popisuje jednoduchý postup jednatelka společnosti ZEMEX Jana Bémová.
Její podnik hospodaří už přes dvacet let v systému ekologického zemědělství a od roku 2014 se věnuje chovu krav masného plemene Masný simentál a Aberdeen angus.
V Rokytnici nad Jizerou mají majitelé přibližně 180 kusů skotu na 320 hektarech luk a pastvin. „V roce 2019 jsme vybudovali bourárnu a zrárnu masa, kde naše maso připravujeme, balíme a necháváme ve stálé teplotě vyzrát. Náš automat poté prodává maso vyzrálé neboli stařené, nikoliv čerstvé, které si můžete koupit u řezníka nebo v obchodě,“ dodává.
Vyzrálé maso je oproti čerstvému voňavější, křehčí a jeho příprava netrvá tak dlouho. Díky výdejnímu automatu zákazníci nemusí do vzdálenější prodejny v Rokytnici nad Jizerou a ušetří rovněž za dopravu při nákupu na e-shopu.
„Protože se nám okruh zákazníků ustálil a máme kapacitu vyrábět a prodávat více, rozhodli jsme se, že koupíme automat a umístíme ho v krajském městě,“ vysvětluje Bémová tento krok.
K masu se nedostane vzduch
Ačkoliv masomat není úplnou novinkou, mezi lidmi vzbuzuje stále obavy. „Já bych si tady maso asi sama od sebe nekoupila, moc tomu nevěřím. Pořád je to jen automat, který může kdykoliv přestat chladit a maso se může zkazit. Raději půjdu do nedalekého obchodu nebo k řezníkovi, kde si vyberu konkrétní kus a velikost za méně peněz,“ říká jedna z kolemjdoucích v obchodním centru Forum Liberec.
Z hygienického hlediska by měl masomat fungovat spolehlivě a v souladu s předpisy. Veškeré výrobky v něm najdete zabalené ve vakuu nebo sterilované ve sklenicích, což zabraňuje možné kontaminaci vzduchem. Ke zkažení masa nedochází díky stálé kontrolované teplotě tři stupně Celsia.
Zatímco první automat na maso otevřel Farmářský dům Vrchlabí teprve předloni, už od roku 2014 jsou na trhu automaty prodávající domácí vejce. Na začátku letošního roku sklidil v Brně úspěch také nově vzniklý automat na čerstvé ovoce a zeleninu.
18. února 2023 |