Martin Říha

Martin Říha | foto: Interpol

Za vraždu tuneláře, jehož tělo se nenašlo, navrhla žalobkyně 13 let

  • 11
Třináctileté tresty navrhla v pondělí u soudu v Liberci státní zástupkyně pro tři muže obžalované z vraždy, která se měla stát před patnácti lety. Násilnou smrtí podle spisu zemřel Martin Říha, odsouzený za vytunelování kampeličky. Jeho tělo se ale nikdy nenašlo.

Třem obžalovaným hrozí 12 až 15 let vězení, vinu popírají. V případu je obžalován ještě jeden muž z pokusu o krádež, jemu státní zástupkyně navrhla šest až sedm let vězení. Rrozsudek zazní zřejmě v úterý.

Z Říhovy vraždy jsou obžalovaní Robert Šulc, Pavel Malý a Vladimír Stratil. Podle spisu unesli Říhu z jeho domu ve Zloníně u Prahy 17. dubna 2003 a odvezli do penzionu v Josefově Dole na Jablonecku, kde ho podle obžaloby mučili, aby jim prozradil, kde jsou ukryté peníze z vytunelované kampeličky.

Říha zřejmě zemřel na následky týrání a aplikace neznámé látky

Podle tvrzení jednoho svědka ho pálili letlampou a vrtali mu kolena vrtačkou. V mučení pokračovali na neznámém místě. Vyšetřovatelé došli k závěru, že na následky týrání a aplikace neznámé látky Říha zemřel. Jeho dům podle spisu následně prohledal obžalovaný Josef Pavelka s komplicem, zřejmě ale nic nenašli.

„Vina obžalovaných je prokázána výslechy utajených svědků a dalších. Prokazují skutkový děj tak, jak je popsán v obžalobě. Je to podloženo i listinnými důkazy,“ uvedla státní zástupkyně Jitka Tomsová.

V případu figuruje větší množství utajených svědků, což obhájci při minulých líčeních kritizovali jako nedůvodné. „Žádným předpisem není jejich počet (utajených svědků) omezen,“ řekla dnes Tomsová. V tomto případě to bylo podle ní nutné, protože se svědkové báli vypovídat pod svojí identitou.

Tělo by podle svědka mohlo být v Březině či Doubravě

Zakladatel První pražské družstevní záložny Říha byl za vytunelovaní kampeličky pravomocně odsouzen v lednu 2004 k jedenácti letům vězení.

Bývalému generálnímu řediteli kampeličky Petru Bubeníčkovi uložil soud devět let vězení. Podle soudů oba podvodem připravili 2930 členů záložny o 276 milionů korun. Říha ale už v dubnu 2003 po propuštění z vazby zmizel a dlouho patřil k nejhledanějším Čechům v databázi Interpolu.

Mělo se za to, že z republiky odjel po propuštění z vazby. Policie ale dospěla k závěru, že se chvíli po svém zmizení stal obětí únosu a vraždy. Jeden z utajených svědků u soudu vypověděl, že slyšel, že by snad mělo být Říhovo tělo pohřbeno někde v Březině či Doubravě.