ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Plecháč

Lyžař vjel za tmy na uzavřenou sjezdovku, zavadil o lano rolby a zranil se

  • 3
Horská služba z Jizerských hor varuje před vstupem na již uzavřené sjezdovky, kde hrozí vážné zranění. Poslední případ se stal ve středu večer, když lyžař po setmění vyrazil na zavřenou sjezdovku na Tanvaldském Špičáku a zavadil o lano, kterým byla připoutaná rolba upravující sníh. Při pádu utrpěl středně těžká zranění.

Lyžař se zranil kolem osmé hodiny večer. „Vracel se z restaurace na parkoviště. Přestože byla sjezdovka uzavřená a označená cedulemi se zákazem vstupu, najel na ni a dostal se do kontaktu s kotvícím lanem rolby, která upravovala povrch,“ uvedl náčelník horské služby René Mašín. 

Podle mluvčího krajských záchranářů Michaela Georgieva lyžař utrpěl středně těžké poranění. „Pacient měl pohmožděniny na celém těle. Byl při vědomí a s posádkou komunikoval,“ přiblížil Georgiev.

Na sjezdovky po uzavření areálu obvykle najíždí rolby a upravují tratě na další den. Aby stroje neuvázly nebo se na prudkém svahu nepřevrátily, kotví je ocelové lano.

Podle záchranářů není středeční případ ojedinělý.Nebezpečí těžkých úrazů se pak samozřejmě zvýší, když lyžaři vyrazí na sjezdovku posíleni alkoholem. I takové případy nejsou výjimkou a často končí tragicky,“ dodává Mašín.

Horská služba proto varuje lyžaře a snowboardisty, aby se nepohybovali na sjezdových tratích po večerním uzavření. Hrozí střet s rolbou i úraz, pokud lyžař zavadí o kotvicí lano.