Bývalá budova Oblastní galerie v Liberci.

Bývalá budova Oblastní galerie v Liberci. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Z paláce bude dva roky staveniště, po otevření zpřístupní i oranžérii

  • 3
Během srpna si historickou budovu Liebigova paláce v Liberci převezmou stavební firmy CL-Evans a Metrostav. Právě ty založily dohromady Společnost pro rekonstrukci Liebigova paláce, se kterou vyhrály výběrové řízení na přeměnu honosné budovy na komunitní Centrum aktivního života.

Zprvu to přitom vypadalo, že soutěž bude muset město zrušit, protože kromě této společnosti se nikdo jiný o zakázku nehlásil. Její hodnota přitom přesahuje 200 milionů korun.

„Jsem ráda, že tahle jediná nabídka splnila všechna potřebná kritéria včetně nabídkové ceny, která nepřekročila naše možnosti. Zkoušeli jsme zjišťovat, proč se nepřihlásily i další firmy a zřejmě je na vině situace kolem covidu, kdy se řada stavebních firem potýká s nedostatkem pracovních sil,“ sdělila náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová.

Na rekonstrukci Liebigova paláce má společnost vyčleněno 600 kalendářních dní. Hotovo by tak mělo být v březnu 2022.

Většina nákladů na proměnu novorenesanční vily z roku 1872 půjde z dotací Evropské unie. Samotné město se na obnově bude podílet 38 miliony korun.

V paláci sídlila galerie

Vilu postavil známý liberecký stavitel Gustav Sacher pro rodinu barona Johanna Liebiega mladšího, syna jednoho ze zakladatelů textilního průmyslu na severu Čech. V letech 1953 až 2014 v ní sídlila Oblastní galerie Liberec, která se pak přestěhovala do opravených městských lázní. Od té doby je honosná budova nevyužitá. 

Po rekonstrukci se změní na komunitní centrum. Zázemí by v něm měly mít různé spolky a organizace, včetně poskytovatelů různých sociálních služeb. Centrum bude provozovat městská organizace Kontakt.

Vile se přitom vrátí její původní, historická podoba. Opraví se fasády, terasy, někdejší oranžérie, dnes nepřístupná, se změní na kavárnu.

„Součástí obnovy je i navazující park a zahrada, kde rostou 250 let staré stromy, patrně nejstarší na území Liberce. Jde o krásné místo. Jsem rád, že získáme další prostor pro trávení volného času,“ řekl primátorJaroslav Zámečník.