Nad Ruprechticemi se těží slavná liberecká žula.

Nad Ruprechticemi se těží slavná liberecká žula. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Auta z lomu duní mezi rodinnými domy. Jedinou nadějí je nová silnice

  • 9
Soužení stovek lidí z Liberce-Ruprechtic, pod jejichž okny vede úzká cesta z kamenolomu, by mohlo skončit. Společnost Ligranit chce postavit novou komunikaci, která by se obydlenému území vyhnula. Těžké nákladní vozy by jezdily lesem, kde nestojí žádné domy.

Slavná liberecká žula se těží v lese nad Ruprechticemi už od 19. století. Polopustina, jež byla kdysi pod lomem, se však v posledních dvaceti letech změnila v luxusní čtvrť a mezi rodinnými a bytovými domy projíždějí těžké nákladní vozy. 

Auta zatím vadí především obyvatelům ulic U Slunečních lázní a Na Vyhlídce. "Když město před lety novou výstavbu pod lomem povolovalo, nedodržovala se ochranná pásma pro vzdálenost domů od silnice, která tam už byla," upozornila ředitelka Ligranitu Jana Hörbová.

Nákladní auta projíždějí těsně vedle oken. "I když bydlíme u silnice až v druhé řadě domů, stejně cítíme dunění," řekla místopředsedkyně občanského sdružení Sluneční lázně Vladimíra Fialová.

Obyvatele v okolí lomu trápí hluk a prach

Kromě hluku trápí obyvatele v okolí komunikace z lomu rovněž prach. "Někdy veze z lomu kámen dvacet aut denně, jindy ale zase třeba žádné," uvedla Hörbová. "Abychom mohli novou silnici udělat, museli jsme požádat o změnu městského územního plánu."

Za vybudování nové komunikace se na radnici přimluvilo kromě Slunečních lázní i další občanské sdružení Divoká a okolní ulice, a liberecké zastupitelstvo ji nedávno do územního plánu přidalo. Bude víc než půl kilometru dlouhá.

"Předpokládáme, že od radnice nedostaneme na novou silnici nic a zaplatíme ji sami," prohlásila Hörbová. "Odhadujeme, že nás vyjde asi na deset milionů."

Nedaleko od přetížené silnice z kamenolomu žije také liberecká zastupitelka Zuzana Tachovská. "Bydlíme trochu bokem, ale lidé přímo u silnice jsou z nákladních aut šílení," dodala Tachovská.

Nová silnice může lidem pomoci už v roce 2015

Roman Havlík žije ve čtvrti pod lomem zhruba deset roků. Podle něj nastává kritická situace na komunikaci v zimě, kdy se osobní auta s nákladními jen těžko vyhýbají. "Silnice je nebezpečná především pro děti," konstatoval Havlík.

Hörbová upřesnila, že Ligranit v zimě komunikaci nejen protahuje, ale i sype."Do půl roku jsme schopni získat na silnici stavební povolení a za další rok ji můžeme udělat," prozradila Hörbová.

Celá věc má však jeden háček - obří liberecké dluhy. Pozemky, kudy by měla nová komunikace vést, dalo město České spořitelně jako záruku. "Potřebujeme jistotu, že když ji vybudujeme, tak po ní budeme smět také jezdit," řekla Hörbová.

Náměstek primátorky Jiří Šolc považuje zastavený pozemek pod budoucí komunikaci z lomu za administrativní překážku.

"Spořitelna je k nám ale vstřícná a věřím, že výstavbu silnice povolí," poznamenal Šolc. "Dohodneme se s ní pravděpodobně do konce zimy."