Kulturní programy pro rodiny nabízí také na hradě Trosky. Na začátku měsíce sem...

Kulturní programy pro rodiny nabízí také na hradě Trosky. Na začátku měsíce sem dorazili věrozvěstové Cyril s Metodějem a učili děti hlaholici. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Památky nechtějí nudit děti, zkracují proto prohlídky

  • 2
Hrady a zámky v Libereckém kraji vycházejí vstříc dětem – nabízejí jim zkrácené prohlídky. Často s průvodci v kostýmech. Návštěva památek pak děti nenudí a zvládnou ji, aniž by rušily ostatní.

„Každým rokem narůstá počet objektů, kde se o hlavních prázdninách nabízí takzvaná dětská trasa. Tedy buď zkrácený okruh, kdy se výklad uzpůsobí věku dětí, nebo prohlídku přímo vede kostýmovaný průvodce, nejčastěji princ nebo princezna,“ řekl ředitel územní památkové správy na Sychrově a kastelán zámku Miloš Kadlec.

O tyto prohlídky je podle něj velký zájem. Prohlídka obvykle trvá dvacet až třicet minut. Na Sychrově trvá tato prohlídka 25 minut. Rodiče jsou během ní jen jako doprovod. Výklad neobsahuje žádné odborné informace o historii zámku a jeho majitelích. Děti se podívají do nejkrásnějších soukromých a reprezentačních prostor, jako je schodišťová hala, soukromé apartmá kněžny, přijímací salon, knihovna nebo velká jídelna.

Rodiče si děti fotí s průvodcem

„Děti jsou pak schopné prohlídku zvládnout v klidu, respektive s nadšením a zájmem. Spokojení jsou potom i rodiče – vidí ty nejhezčí prostory objektu a ještě mají památku, neboť si mohou svoji ratolest s průvodcem vyfotit,“ uvedl Miloš Kadlec.

Přiznává, že se díky dětským prohlídkám nesetkávají návštěvníci klasických prohlídkových okruhů s pláčem nebo zlobením dětí, které dlouhý výklad nebavil.

„Zvládnout potom situaci z pohledu průvodce je poměrně náročné, obzvláště ve chvíli, kdy rodiče nechtějí akceptovat, že dítko opravdu ruší všechny ostatní,“ vysvětlil ředitel Kadlec.

Na Sychrově si děti mohou zahrát i napínavou hru v zámeckém parku. Programy pro děti nabízejí i další památky v kraji jako jsou Frýdlant, Grabštejn, Hrubý Rohozec nebo Zákupy. Šermířská oživení pořádají pravidelně na Bezdězu, kulturní programy pro rodiny nabízí také na hradě Trosky.