Palety pro krizový štáb Libereckého kraje.

Palety pro krizový štáb Libereckého kraje. | foto: Pivovar Svijany

Výměna piva, vrácení peněz. Svijany pomáhají zavřeným restauracím

  • 3
Klábosení nad půllitry piva na delší čas zmizelo z českých hospod. Jeden z největších pivovarů v tuzemsku Svijany proto nabízí pomocnou ruku hostinským, kteří museli kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru ze dne na den odstavit své výčepy.

Firma například nabízí výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé. Pivo naražené před rozhodnutím o uzavření restaurací i nenačaté sudy s pivem s končící expirací hodlá pivovar hospodám a restauracím vykompenzovat v plné výši. 

„Naším cílem je maximálně, v současné těžké situaci, podpořit a pomoci jim ekonomicky tím, že vezmeme část jejich ztrát na sebe,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Ohrožení hostinští se mohou obracet na obchodní zástupce pivovaru nebo přímo na jeho vedení. 

„Vzhledem k tomu, že se okolnosti rychle vyvíjejí, budeme situaci i nadále pečlivě monitorovat a zmírňovat další možné negativní dopady. Věříme, že i tuto obrovskou krizi ve velké většině hospody a restaurace přežijí a v okamžiku odvolání současných opatření jim budeme schopni pomoci se rychle opět postavit na vlastní nohy,“ doplnil Havlík. 

Pivovar zastavil stáčení do sudů

Pivovar přestal kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stavu stáčet pivo do sudů. Naplno však jedou linky, kde se stáčí pivo do lahví a plechovek. Aby pivovar pokryl poptávku zákazníků, pracovat musí i o víkendech.

Největší pivovar v Libereckém kraji denně naplní 600 tisíc lahví, což je o polovinu víc, než je běžné. Zlatavým mokem také každý den načepuje 150 tisíc půllitrových plechovek, což představuje nárůst o pětinu.

Firma též rozhodla o bezplatných dodávkách nealkoholického piva pro obětavé pracovníky krajské nemocnice v Liberci, bezpečnostních složek, integrovaného záchranného systému a všech dobrovolníků. 

„Velice si vážíme jejich obětavé práce a chceme ji i jim pokud možno ulehčit nebo aspoň zpříjemnit. Neumíme roušky, ale umíme pivo, prostřednictvím krizového štábu kraje jim ho věnujeme na výraz poděkování a obdivu. S prvními dodávkami začneme již dnes,“ uzavřel Roman Havlík.