Kuňka obecná, někdy také nazývaná pro své zbarvení břicha kuňka ohnivá.

Kuňka obecná, někdy také nazývaná pro své zbarvení břicha kuňka ohnivá. | foto: Marek SzczepanekCreative Commons

Víc slunce a mělčí břehy pomůžou vzácné žabce kuňce, aby se líp množila

  • 0
V oblasti Manušických rybníků na Českolipsku žije vzácný a silně ohrožený obojživelník: žába, která nese jméno kuňka ohnivá. Kraj teď chce vzácné žabce v této lokalitě zlepšit podmínky pro život a pomoci jí, aby se lépe rozmnožovala.

Na projekt chce žádat dotace z Operačního programu Životní prostředí, náklady odhaduje na 1,36 milionu korun. Kraj u tohoto projektu počítá s dotací ve výši sta procent.

Díky ní se území co nejvíc přizpůsobí potřebám vzácné žabky.

„Potřebuje mnohem víc slunce, než je běžné, stejně jako mělčí břehy. Vykácíme i některé dřeviny, které stíní. Přitom v místě necháme co nejvíc původního prostředí, abychom do prostředí kuňky zasáhli co nejméně, ale tak, abychom žábě pomohli,“ nastínil náměstek hejtmanaJosef Jadrný.

„Projekt je důležitý, protože nám kuňka z přírody mizí. V místě žijí i ostatní chránění živočichové, kterým pomůžeme,“ řekl Jadrný.

Manušické rybníky se nacházející na hranici Manušic a Horní Libchavy na Českolipsku. Jedná se o soustavu sedmi malých rybníků napájených kanálem ze Šporky, stejně jako přilehlé mokřady i louky. Kuňka je je nejvzácnější z významných obojživelníků, kteří tu žijí.

Kuňka ohnivá je v Libereckém kraji vzácná a právě podmínky rybniční soustavy a mokřadů u Manušic jsou pro její populaci ideální. V oblasti žijí stovky jedinců.

Kraj počítá s tím, že by na tento pilotní projekt mohly navázat podobné projekty pro území s podobnými podmínkami. Náměstek Jadrný zmínil Stružnické rybníky nebo Horní a Dolní Ploučnici.