Obří křišťálový lustr věnoval Jiří Pačinek kostelu Povýšení svatého Kříže v...

Obří křišťálový lustr věnoval Jiří Pačinek kostelu Povýšení svatého Kříže v Kunraticích. Vyrobil pro něj i dva třímetrové kříže, opravil vstupní portál a plánuje zde trvalou výstavu svých děl. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Křišťálovému chrámu vévodí Ježíšova koruna, rozzáří se při Noci kostelů

  • 0
Oblíbená celostátní akce Noc kostelů, během které se v Libereckém kraji v pátek 12. června otevře 56 svatostánků, bude letos výjimečná. V kostele Povýšení svatého Kříže v Kunraticích u Cvikova totiž startuje na poměry České republiky unikátní projekt Křišťálový chrám.

Kostel vyzdobil jeden z nejrespektovanějších českých uměleckých sklářů Jiří Pačinek, jehož huť s kostelem sousedí.

Do interiéru kostela nainstaloval na tři stovky skleněných plastik a exponátů, díla mapují jeho pozoruhodnou tvůrčí dráhu.

„Některé kousky jsou nové, jiné staršího data. Ty jsem vytvářel technikami, které už nepoužívám, takže to je vlastně taková přehlídka mého tvůrčího vývoje,“ podotkl Jiří Pačinek.

Exponátům vévodí obří křišťálový lustr ve tvaru Ježíšovy trnové koruny, který Pačinek církvi nedávno daroval, nebo zavěšený křišťálový anděl, který měří 80 centimetrů na výšku.

Ostatně, právě církevní motivy se v Pačinkově tvorbě objevují stále častěji. 

„Nebyl to plán, ale osud mě k tomu nějak zavál. Vidím v tom velký potenciál,“ svěřil se sklář a naznačil, že další díla s křesťanskou tematikou budou u něj ve sklárně vznikat i během Noci kostelů. 

Skláře inspirovala pandemie, začal tvořit skleněné koronaviry

„Komu už bude v kostele zima, může přeběhnout vedle k nám na huť. Budeme tam před zraky lidí vytvářet křišťálové anděly ze skla. Pro lidi to bude velká podívaná,“ láká Pačinek.

Akci, která začíná ve 20 hodin, doprovodí v interiéru kostela světelná show a hudební vystoupení souboru Lusatia Consort.

Kostel bude nasvícen i zvenčí. Pačinek jej od církve dostal do nájmu, plánuje v něm stálou galerii svých skleněných plastik.

Jiří Pačinek začal během epidemie tvořit skleněné koronaviry

15. května 2020