Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Kvůli zavřeným hranicím přibude nakažených encefalitidou, varují odborníci

  • 57
Pouhých třicet procent obyvatel Libereckého kraje je očkováno proti klíšťové encefalitidě. Jelikož je Česko zemí s nejvyšším výskytem tohoto nebezpečného virového onemocnění v Evropě, jde o tristní číslo.

Upozorňuje na to Česká vakcinologická společnost v rámci Světového i Evropského týdne očkování, které připadly na minulý týden.

„V Libereckém kraji bylo v loňském roce zaznamenáno 29 případů klíšťové encefalitidy, tedy více než tři procenta z celkového počtu v České republice. V kraji je přitom proočkována jen třetina obyvatel, což je procento nad celorepublikovým průměrem,“ popisuje Lenka Petroušová z Infekční kliniky Fakultní nemocnice v Ostravě s tím, že by se lidé měli nechat proti encefalitidě očkovat.

Podle ní hrozí, že se může onemocnění letos rozšířit ještě mohutněji. Zejména kvůli tomu, že lidé budou v souvislosti se zavřenými hranicemi trávit letní dovolenou v tuzemsku. 

„Je paradoxní, že lidé volají po neexistujícím očkování proti covid-19, ale na druhou stranu plně nevyužívají očkovací látky, které lékaři k dispozici mají a které chrání před dalšími vážnými onemocněními. Jako příklad může sloužit očkování proti klíšťové encefalitidě nebo chřipce. Někteří dokonce odmítají i povinná očkování – situace kolem očkování proti spalničkám je všeobecně známá. Je otázkou, jak se postaví k situaci tito odmítači očkování. A další otázkou též je, zda si budou lidé ochotni za své zdraví připlatit, pokud očkování bude k dispozici,“ upozorňuje Petroušová.

Zajímavé a varující je pro region i další statistika z letošního února. Českobudějovická Laboratoř Protean testovala vzorek třinácti tisíc klíšťat a zjistila, že v Libereckém a Olomouckém kraji byl nejvyšší výskyt klíšťat přenášejících Lymskou boreliózu. Proti ní však neexistuje vakcína.

V horším průběhu klíšťové encefalitidy může dojít k úmrtí nebo k dlouhodobějším či doživotním následkům v podobě ochrnutí, poruchám soustředění či snížení intelektuálního výkonu.

14. března 2019