Houby rostou jak v nejbujnějších fantaziích. Lidé je sotva unesou

  • 7
Masově rostou houby v Libereckém kraji již celý měsíc. Kdyby lidé sebrali všechny, na něž v lese narazí, na cestě z lesa k autům by si ztrhali záda.

„Naše očekávání vyvolaná příchodem častějších dešťů byla překročena fantastickým způsobem,“ říká známý liberecký mykolog Zdeněk Pelda. „Houby najdete úplně všude. Naposledy jsem vyrazil k Hamru na Jezeře. Mohl bych si odtamtud přivézt tolik hub, kolik bych chtěl. Ale vybíral jsem si je tak, abych měl v koši zastoupených co nejvíce druhů.“

Ještě v červenci a v první polovině srpna se zdálo, že houbaři letos pohoří podobně jako loni. V roce 2018 se houby objevily ve větším množství až v polovině listopadu – po předchozích deštích. Od června až do konce října 2018 nicméně pršelo velmi málo, a tak houby rostly takřka výhradně v mokřinách nebo pár metrů od potoků.

Letos se deště probraly mnohem dříve. Do konce září spadlo v Libereckém kraji skoro stejně srážek jako za celý loňský rok. Devítiměsíční úhrn dosáhl 526 litrů na metr čtverečný, za dvanáct loňských měsíců napršelo 559 litrů na metr čtverečný.

Po ještědském hřebenu se houbová vlna přelévá od září

„V lese je teď krásně vlhko,“ tvrdí Věra Mužíčková z Plavů v Jizerských horách. „Rostou hlavně podhříbci s krásně širokýma nohama. Občas narazím na kozáky, křemeňáky a taky na klouzky. Skoro žádné nejsou červivé.“

Po ještědském hřebenu se houbová vlna přelévá od druhé poloviny září. Kolem osady Jizerka si na ní lidé užívali už během posledních dvou srpnových týdnů. „Když jsme sešli z Jizerky trochu do údolí, viděli jsme tolik hub, že jsme se na ně s manželem příště vypravili s kbelíky,“ prozrazuje Lucie Čechová z Liberce. 

„Sami bychom je nezpracovali, porozdávali jsme je příbuzným a známým.“ Pelda očekává, že houby z lesů nezmizí až do konce října. V zemi zůstává stále dostatek vláhy. Letní druhy hub se snoubí s podzimními. Tedy s penízovkami sametonohými, zelánkami, strmělkami mlženkami, čirůvkami fialovými nebo bedlami.

Letošní říjen však není naprostou výjimkou. Může se mu rovnat stejný měsíc před třemi lety. Tenkrát vkládali houbaři do svých košíků spoustu podhříbků, hřibů, křemenáčů a kozáků. V roce 2016 rostly houby pět měsíců v řadě již od konce května.

Na serveru nahouby.cz se čtenáři na podzim 2016 podivovali příspěvku kolegy houbaře z výpravy do Ralska. Jejím výsledkem bylo 670 suchohřibů hnědých nasbíraných za pouhé tři hodiny.

Největší krátkodobá hřibová exploze v posledních pěti letech nastala paradoxně ve vyschlém roce 2015. V první polovině srpna se ale nad Českem přehnala mohutná tlaková níže a přinesla za jediný den kolem 100 litrů srážek na metr čtverečný. Na některých místech Jizerských hor, kde se předtím udržela jakás takás vláha, vypukly na konci srpna 2015 hřibové hody. Nad Kamenicí u Navarova nebo v okolí Souše se daly naplnit dva koše v jednom smrkovém mlází o rozloze 50 na 50 metrů. 

„Lidé nasbírají v Jizerských horách na některých místech koš hřibů na ploše desetkrát deset metrů. Nevzpomínám si, že by jich někdy rostlo tolik jako teď,“ upozornil na konci letních prázdnin roku 2015 Ludvík Řičář, krajský ředitel Lesů České republiky.

V Jizerských horách směrem k Liberci a k Josefovu Dolu se tehdy naopak neurodilo téměř nic.

Za nejhorší v novém tisíciletí považuje Pelda houbařský rok 2006. „Horké a suché léto bylo předzvěstí teplých a suchých roků,“ shrnuje mykolog. „Houby před třinácti lety nerostly ani na podzim.“