Slonice Rání tvoří se svým ošetřovatelem sehranou dvojici.

Slonice Rání tvoří se svým ošetřovatelem sehranou dvojici. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberecká slonice už nebude sirotou. Novou družku dostane z německé zoo

  • 4
V německé zoologické zahradě v Münsteru se ukrývá budoucí liberecký klenot. Do zoo pod Jizerskými horami se odtamtud postěhuje třicetiletá indická slonice. V Liberci se postará dělat o společnost další samici Rání, jež před dvěma lety zůstala sama.

"Tehdy uhynula naše druhá slonice Gaurí," řekl mluvčí liberecké zahrady Ivan Langr. "Byla na tom zdravotně už hodně špatně." Gaurí se dožila 47 let, zatímco padesátiletá Rání stále baví návštěvníky zoo svými kousky.

"Sloni patří k nejatraktivnějším zvířatům v každé zoo," upozornil Langr. "V naší zoo je už dlouho cvičíme. Trénink je pro ně zábavou, ukrácením dlouhé chvíle a duševní hygienou. "

Ošetřovatelé na Rání dokonce jezdí. Zkoušeli to i jejich předchůdci. Začátky však byly krušné, jedna ze slonic kdysi chovatele shodila z vysokého hřbetu na zem. Nyní slonice dokonce dokážou na povel "chodit na WC".

Co dovede slonice, jež dorazí z Münsteru, zjišťují již několik dní v německé zoo liberečtí zoologové.

Vycvičení sloni snesou drobnější veterinární zákroky, aniž by je zaměstnanci zoo museli uspávat. Platí totiž pravidlo, čím větší zvíře, tím větší riziko, že se z narkózy neprobere.

Slonice Rání spořádá denně 15 kilo ovoce a zeleniny

V budoucnu se chce zahrada soustředit na chov mladých sloních samců. Až je vychová, dodá je do jiných zoo jako "oplodňovatele" samic.

Liberecká zoo však potřebuje nejdříve modernizovat více než čtyřicet let starý pavilon pro slony. Rekonstrukce vyjde skoro na šest milionů korun.

Zahrada je zatím nemá, poněvadž zadluženému Liberci chybí peníze. "S novým slonincem počítáme až za několik let," konstatoval Langr. "Vyhlásili jsme na něj sbírku. Zatím se v ní sešlo přes devadesát tisíc korun."

Pokud vás zajímá, co sloni spořádají, tak v liberecké zoo dostávají v létě k snídani sedm kilogramů mačkaného ovsa.

Odpoledne sežerou dvacet kilogramů sena, patnáct kilogramů ovoce a zeleniny a jako pamlsek jim ošetřovatelé dopřávají chléb, Obden pak jídelníček Rání obohacuje deset kilogramů čerstvé trávy.