Mravenečník se zatím drží na zádech své matky.

Mravenečník se zatím drží na zádech své matky. | foto: Zoo Liberec

V liberecké zoo se narodil mravenečník, poprvé od začátku chovu

  • 0
Zatím je ještě malinký a po výběhu cestuje na zádech své mámy, pro libereckou zoologickou zahradu však už teď znamená velký úspěch. Předposlední únorový den se tu po třech letech od začátku chovu narodil mravenečník velký.

„Má se čile k světu a přibývá na váze,“ ubezpečuje Klára Baláková z marketingu zahrady. Zoo mravenečníky chová od roku 2017, kdy pořídila samce z maďarské Nyiregyházy. O rok později mu obstarala samici z Budapešti.

Mravenečník se zatím drží na zádech své matky.

„Mravenečník velký, neboli tříprstý, žije samotářsky. Jedince opačného pohlaví vyhledává pouze v období rozmnožování.

Až úspěšné páření tedy ukáže, jestli dovezení jedinci jsou schopni vytvořit chovný pár,“ přibližuje Baláková. Jak se zdá, v Liberci se to podařilo.

„Jedním z několika důvodů, proč se nejstarší zoo v Čechách rozhodla pro chov mravenečníka velkého, je i zařazení tohoto druhu do kategorie zranitelných živočichů. Ta se přiřazuje druhům čelícím nebezpečí vyhynutí, pokud se nezmění podmínky v oblastech, kde se nacházejí,“ vysvětluje hlavní zoolog Luboš Melichar.

Pro chovný pár využila zahrada izolovanou expozici se zatepleným zázemím, které je pro teplomilného mravenečníka životní nutností. „Celý prostor samozřejmě také zohledňuje samotářský život samce a samice mimo dobu páření,“ dodává zoolog.