VIDEO: V liberecké zoo chytali před zimou pelikány

  • 0
Stovky metrů nalétal poslední pelikán, než skončil v pevném stisku ředitele liberecké zoo. Dvacítku narůžovělých ptáků tu ve středu patnáct zaměstnanců chytalo, aby mohli zvířata přemístit do zimoviště. Práce to však byla nesnadná.

„Letos je musíme pochytat do rukou, protože je málo vody. Normálně tu máme past, do které je nalákáme na krmení,“ popsal lov pelikánů zoolog Jan Hanel.

Jednotka na kajacích naháněla zvířata po vodě, rojnice na břehu je pak směřovala k dodávce. Šestnáct kusů vzdalo boj dobrovolně, čtyři opeřenci však nechtěli dát kůži lacino. A to včetně dvou s pořádnou konkurenční výhodou.

„Většina našich pelikánů je zakřídlovaná od narození a tak neumí létat. To jsou ti, co tu máme od roku 1985. Dva z nich ovšem létat umí,“ upozornil Hanel a měl pravdu. 

Po posledních dvou zbývajících kusech se zaměstnanci zoo už už natahovali, ale ptáci vždy jen zamávali křídly a frnkli na druhý konec jezírka. I ti ale nakonec podlehli. „Síly jim ještě zbývaly, ale jak neviděli zbytek hejna, tak to vzdali,“ vysvětlil Hanel.

Pelikáni stráví v zimovišti několik měsíců. Jejich organismus není stavěný na denní teploty pod nulou a na jezírku by uhynuli. Podle Hanela ptáci využijí zimoviště k páření. „Doufejme, že se nám podaří odchovat mláďata,“ dodal zoolog.