Skupinka paviánů pláštíkových se po letech dočkala opraveného pavilonu. Obnovou...

Skupinka paviánů pláštíkových se po letech dočkala opraveného pavilonu. Obnovou prošla zašlá skála a nově přibyla i krytá vyhlídka, kde mohou návštěvníci pozorovat opice za sklem. | foto: Jan Pešek, MF DNES

Pavilon paviánů už nedělá zoo ostudu, na opice je vidět přes sklo

  • 2
Čistý, nový a zčásti i prosklený. Pavilon, který v liberecké zoologické zahradě obývají paviáni, dostal novou tvář. Už ji ostatně nutně potřeboval, naposledy prošel částečnou opravou před patnácti lety.

„Zjistili jsme, že technický stav už je na pováženou, takže jsme provedli kompletní rekonstrukci vnějšku i vnitřních prostor. Obnažili jsme konstrukci pavilonu a znovu všechno vyvařili. Využili jsme na to peníze, které nám letos město dalo na investice,“ upozornil David Nejedlo, ředitel zoologické zahrady. Na opravu, jejíž součástí byla i obměna betonové skály, padl zhruba milion korun.

Těšit se ze svého staronového domova ale nebudou jen zvířata. I návštěvnicky se léta zašlý pavilon umístěný v dolní části zahrady stane více atraktivním.

Jedna strana pavilonu je prosklená

„Chtěli jsme jim dopřát trochu jiný pohled do expozice, a proto jsme přistavěli i krytou vyhlídku, z níž budou moci návštěvníci zvířata pozorovat za sklem,“ upozornil ředitel. Zatímco dosud byla zvířata od lidí oddělena pouze mříží, nyní je jedna stěna pavilonu prosklená.

„Přišlo nám to vhodné. Jednak mají lidé trochu tendenci strkat skrz mříže ruce a dotýkat se zvířat, nebo je dokonce i krmit, a pak jsme jim chtěli dát možnost, aby si je lépe mohli vyfotografovat, aby jim byli trochu blíže,“ poznamenal Nejedlo.

Expozice je nyní světlejší a díky úpravám i jednodušší na údržbu. „Paviáni budou ve větší čistotě, budou tam mít více světla i lepší klima,“ dodal ředitel.

V pavilonu už se zabydluje první skupina zvířat – tři samice, které zahrada nedávno dovezla z holandské zoo. Až se aklimatizují, přesunou k nim chovatelé libereckou skupinku paviánů, kterou tvoří dvanáct zvířat, dva zhruba pětiletí samci, osm samic a dvě mláďata z loňského roku. Společně obývají dočasně výběh naproti bílým tygrům, kde kdysi zoo chovala třeba orangutana.

Skupinka paviánů potřebovala omladit

„Ve skupince už jsou převážně staré samice, proto jsme ji potřebovali trochu omladit, aby byla větší šance na rozmnožování,“ zmínila zooložka Petra Bolechová.

Liberecká zoo chová paviány od roku 1956 a v současné době je v rámci zoologických zahrad v Čechách i v sousedním Slovensku jedinou, kde lze tyto opice spatřit.

„Dříve byli paviáni tak hojní, že je spousta zoologických zahrad přestala chovat, navíc nebyli ani příliš ohrožení. Dnes jsou vzácní jak v zoo, tak i v přírodě, kde jejich stavy velmi rychle klesají. To je dáno především úbytkem jejich přirozeného prostředí,“ vysvětlil Nejedlo.

Pavián pláštíkový obývá africký kontinent a Arabský poloostrov. V Africe se vyskytuje v Súdánu, Etiopii, Eritrei, Somálsku a v Džibutsku. Preferuje skalnaté pouště, polopouštní stepi, savany, horské lesy a travnaté pláně do nadmořské výšky 2 600 metrů.