Po útoku žháře zbyly v libereckém nakladatelství 555 ohořelé dveře.

Po útoku žháře zbyly v libereckém nakladatelství 555 ohořelé dveře. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberec vypsal odměnu za informace, které povedou k dopadení žháře

  • 7
Městu Liberec došla trpělivost se žhářem, který od loňského léta založil desítky požárů na chodbách místních domů. Magistrát vypsal třicetitisícovou odměnu za informace, které povedou k jeho dopadení.

"Odměnu jsme vyhlásili kvůli hrozící panice u našich spoluobčanů. Sice se nejedná o městský majetek, ale máme zájem o dopadení tohoto nebezpečného pachatele," uvedl náměstek primátora Lukáš Martin.

PODOBA ŽHÁŘE

Portrét neznámého žháře podezřelého ze zapalování chodeb libereckých domů.

Podezřelý muž je vysoký asi 175 centimetrů, věk 25 - 35 let.

Vlasy má muž tmavé, upravené, nakrátko střižené.

Má výrazně protáhlý obličej.

Naposledy žhář zapaloval v pátek, a to hned třikrát za sebou. Nejprve zapálil odložené věci v přízemí paneláku v Jablonecké ulici. Poté hořelo ve Vzdušné ulici a naposledy podpálil lavičku ve Valdštejnské ulici.

Škody na majetku se v souvislosti s útoky žháře počítají už v řádu milionu korun. Žhář navíc své útoky neustále stupňuje. Podle náměstka už jde o život.

"Je tu reálné nebezpečí, že může dojít k ublížení na zdraví. I proto jsme vypsali tu odměnu," dodal Martin. Lidé se mají se všemi informacemi obracet na policii.

Hasiči už několikrát museli při útoku žháře evakuovat lidi z domů. Naposledy, když zaútočil na podkroví domu v Pražské ulici, muselo z domu odejít devět lidí.

"Lidé by měli vždy zamykat vchodové dveře, měli by také odstranit z chodeb vše, co snadno hoří. Jako jsou třeba letáky či krabice," uvedla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.