V libereckých Vratislavicích dokončují stavbu netradiční školky.

V libereckých Vratislavicích dokončují stavbu netradiční školky. | foto: Adam Pluhař, MF DNES

Hravá školka našla inspiraci v japonském Tokiu, otevřou ji na podzim

  • 8
Krátce před dokončením je stavba zcela netradiční hravé mateřské školy inspirované tokijským předobrazem. Školka „v závoji“ vyrůstá v liberecké městské části Vratislavice a od října by měla nabídnout místo pro padesát dětí. Brzy se uskuteční dodatečný zápis.

Komplex mezi ulicemi Sladovnická a Východní tvoří dvě útlé dřevostavby, v každé vznikne oddělení pro 25 dětí. Obě křídla propojí budova společného zázemí s šatnami, jídelnou nebo umývárnami.

Budovu nezvykle obtočí jako závoj plášť z průsvitného plastu. Za ním děti najdou soukromí pro hry, třeba i na vyvýšené terase. Pozorovatel zvenčí vytuší jen obrysy domu.

„Děti budou moci běhat mezi budovou a obvodovým pláštěm, ale ‚závoj‘ je nepustí pryč. Pořád budou v bezpečí,“ popsal jednu z výhod laminátového pláště architekt Petr Stolín.

Děti si budou moci hrát v atriu mezi budovami, ale i na kónické dřevěné palubě. Netradiční budou i herní prvky.

„Nechceme dělat klasické prolézačky, co jsou všude. Chtěli jsme, aby tam byly speciální hračky, které časem vytvoříme spolu s učitelkami, aby reagovaly na celý prostor. Všechno se vyvine, až se celá školka zabydlí,“ zmínil svoji vizi architekt Stolín.

Inspirací jeho týmu byla japonská školka architekta Tezukiho. Ten ukázal, že mateřská škola se může zcela vymykat zažitým představám.

Ani hlavní budovy se dvěma podlažími nemají tradiční členění. Prostor je otevřený, děti neuzavřou stěny tříd. „Chceme, aby se u dětí vytvářela invence. Nezvyklý prostor by je k tomu měl inspirovat,“ naznačil Stolín.

„Už finišujeme, příští týden bychom měli školku přebírat. Až bude po kolaudaci, vypíšeme dodatečný zápis, rodiče o tom budeme informovat. Školku bychom chtěli otevřít od prvního října. Věříme, že o ni bude zájem,“ řekl starosta Vratislavic Lukáš Pohanka.

Vratislavice získaly na školku od ministerstva pro místní rozvoj dotaci 30 milionů korun.

Pokryje 85 procent nákladů na stavbu a vybavení. Nová školka bude spadat pod MŠ Lísteček na Nové Rudě. Také ta se nyní rozšiřuje.