Těžká technika je minulostí.

Těžká technika je minulostí. | foto: J. Zámečník

Liberec pomůže obchodníkům, kterým kvůli opravě silnice ubyli zákazníci

  • 11
V Liberci skončila po třech letech oprava frekventované ulice Dr. Milady Horákové, která spojuje dolní centrum s Rochlicí, Vratislavicemi nebo Vescem. Zbývá dodělat veřejné osvětlení, chodníky či cyklopruh. Tyto práce by ale již podle primátora Jaroslava Zámečníka neměly brzdit provoz.

Kritizovaná oprava frekventované silnice, při níž trpěli řidiči i obchodníci, byla výrazně delší, než jaký byl plán. Původně měla omezení trvat zhruba půl roku a skončit před deseti měsíci. Za zpožděním jsou komplikace při pokládání kanalizace. Dva kilometry dlouhá ulice, po níž za hodinu ve špičce projede až tisíc aut, se po úsecích opravuje od roku 2016.

„Přestěhovali jsme se sem kvůli lepší možnosti parkování před třemi lety, od té doby byla silnice bez omezení průjezdná jen několik měsíců. Ta neskutečně dlouhá uzavírka nás velmi omezila. Ubylo zákazníků, raději kvůli dopravním problémům jezdili jinam. Omezilo to i pěší, autobusy nedodržovaly jízdní řády,“ zhodnotila útrapy spojené s opravou prodavačka z Tropic Liberec.

„Poslední kapkou bylo, když nám teď ve středu firma, která asfaltovala povrchy, bez jakéhokoli upozornění uvěznila zákazníky na prodejně. Nemohli vyjet. Museli jsme volat policii,“ dodala.

Otevření silnice v obou směrech vítají i zdravotničtí záchranáři. „Jízda za pacienty byla komplikovanější, museli jsme objíždět. Nemohli jsme riskovat, že zůstaneme v koloně na semaforu. Nepomohly by nám ani majáky. Řidiči nám neměli kam uhnout,“ řekl mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Michael Georgiev.

Zatím poslední etapa oprav na zhruba 420 metrech začala loni v létě u Kauflandu a provoz tam byl kyvadlový. 

Město pomůže obchodníkům nalákat zákazníky

Místním podnikatelům bude město podle primátora výrazné prodloužení prací zřejmě kompenzovat. 

„Plánujeme, že jim nabídneme reklamní prostor ve zpravodaji a bezplatné umístění jejich reklamy, třeba po dobu jednoho roku, na nově vztyčené stožáry veřejného osvětlení v opravovaném úseku,“ dodal primátor.

Oprava dalšího úseku ulice Dr. Milady Horákové podle něj v příštím roce nebude pokračovat. „Byť by byla oprava potřeba až po Poštovní náměstí, tak ulice bude sloužit příští rok jako objízdná trasa. Ředitelství silnic a dálnic plánuje rekonstrukci silnice I/35. Na průtahu se bude rozebírat most u Baumaxu,“ řekl.

Primátor už dříve uvedl, že chce nastavit přísnější pravidla vůči firmám, jež v krajském městě provádí opravy silnic. Podle něj proto bude požadovat od projektantů, aby pro další silniční stavby pokaždé vypracovali harmonogram postupu prací, což dosud město nevyžadovalo. Radnice chystá i další zpřísňující podmínky, například ohledně záborů vozovek či chodníků.