Budova T liberecké univerzity

Budova T liberecké univerzity | foto: Adam Pluhař, MF DNES

Univerzita dokončuje moderní laboratoře, vědci budou zkoumat nanočástice

  • 1
Laboratoř slunečního svitu, kde se bude zkoumat vliv světla na karoserie nebo plasty. Ale také pracoviště s extrémně čistým provozem, kam se nedostane prach. Vědci tak mohou zkoumat nanočástice. Tyto speciální laboratoře vznikají v budově T v Třebízského ulici, jejíž přestavbu právě dokončuje liberecká univerzita.

„Běží jen dokončovací práce, zapojení elektřiny, sítí a podobně. K předání stavby dojde během října, v listopadu začne fungovat pro účely školy,“ řekl rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina.

V části budovy budou kanceláře, v části škola získá supermoderní laboratoře. Fakulta strojní má například v budově tomograf, na němž začne zkoumat praskliny v materiálech. V laboratoři slunečního svitu pracovníci univerzity budou pomocí výbojek modelovat degradování laků, omítek či plastů ve slunečním svitu. „Proces se zrychlí a dá se zkoumat, jak bude výrobek vypadat za deset let,“ nastínil rektor.

Náklady se vyšplhaly na 70 milionů korun. Polovina jde z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, zbytek platí škola.

Budova pochází z 50. let a původně sloužila jako kolej. Později ji využívala policie. Nad vstupním portálem bývala mozaika z doby socialistického realismu. Šlo o jednu ze dvou dochovaných venkovních mozaik v Liberci. 

Za záchranu díla se angažovali členové výzkumného týmu projektu Restaurování mozaik takzvané české mozaikářské školy ze skla a kamene. Restaurátoři loni mozaiku sňali a přešla do majetku Univerzity Pardubice. Skončila v Litomyšli, kde sídlí fakulta restaurování. 

„Na naši budovu se už mozaika nevrátí. O mozaiku je ale, pokud vím, zájem. Mohla by být vystavena například v muzeu stavitelství v Plasích,“ poznamenal rektor.