Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Liberečané se moc nevyspí. Ruší je opilí křiklouni i hluk z ubytoven

  6:40
Strážníci v Liberci se každý rok zabývají stovkami případů rušení nočního klidu. Lidé z lokalit, kde pozdě večer hlučí opilci nebo obyvatelé ubytoven, si ale stěžují, že se situace nijak nezlepšila. Sepisují i petice.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Karel Pešek, MAFRA

„Dcera za mnou v noci chodí, že nemůže kvůli hospodě pod námi spát. Hosté řvou, hádají se, mluví sprostě. Už nevíme, co máme dělat,“ posteskla si Michaela Sedliská, která bydlí na sídlišti v Liberci - Vratislavicích nad Nisou. 

Podobných příběhů rušení nočního klidu je ve městě celá řada. Potíže nepřinášejí jen restaurace s letními zahrádkami. Poslední dobou jsou to také ubytovny se zahraničními dělníky. 

Zoufalí obyvatelé okolních domů na Zámeckém vrchu ve Vratislavicích začali kvůli hluku z Kulaté hospody sepisovat petici. Chtějí ji předat starostovi. Jinou obranu už prý nemají. Pokřikující hosté restaurace jim ze života dělají peklo. 

„Dřív tu bývaly jednorázové akce, což se dalo tolerovat, vzali jsme dítě do obýváku. Teď je ale hluk na denním pořádku a trvá to už strašně dlouho. Policie je pokaždé napomene, ale za chvíli je to tu znovu,“ poznamenala Michaela Sedliská. 

„Neberu to na lehkou váhu. Vím, že v mnoha případech ani přivolaná policie nebyla úspěšná. S nájemkyní jsem se proto sešel a požádal ji, aby dodržovala noční klid. Slíbila mi, že udělá vše pro to, aby se to neopakovalo. Je to jediná možnost, co můžeme jako obec udělat. Hospoda není v našem objektu, nestojí ani na našem pozemku,“ řekl starosta Vratislavic Lukáš Pohanka. 

Terasa bude fungovat jen do půl desáté

Problémy s nočním hlukem vygradovaly v neděli před týdnem, kdy se v restauraci strhla potyčka. Zasahovala i policie. Teprve tento incident přiměl majitelku, aby noční hluk začala řešit. 

„Naše terasa bude nově otevřená pouze do 21.30 hodin, poté se budou muset hosté přesunout dovnitř restaurace, nebo ji opustit. Tímto se omlouvám i hostům, kteří k nám rádi chodí posedět, ale byla bych nerada, kdyby nám restauraci úřady zavřely jen proto, že se pár jedinců neumí chovat,“ vzkázala Pavla Škrabálková na Facebooku Kulaté hospody, kde se rozhořela i vášnivá debata. 

Jenže podobných míst, kde jsou zatím obyvatelé proti nočnímu hluku bezmocní, je v Liberci mnoho. Nezřídka to bývá v sousedství ubytovny. Stěžují si i lidé z okolí harcovských kolejí. Ani tam se dlouhodobě nedaří rozjařené a často alkoholem posilněné křiklouny umravnit. 

„Ve vedlejším domě vznikla asi před půl rokem zřejmě nelegální ubytovna. Žijí tam dělníci z východní Evropy, byla tu už i cizinecká policie. V noci se ve vnitrobloku hlasitě baví, hádají nebo mají puštěnou hudbu. Rozléhá se to v celém našem dvoře a lidé nemohou spát. O víkendu jsem to schopný tolerovat, ale přes týden je to už k nevydržení,“ řekl obyvatel Okružní ulice, který si nepřál uvést jméno, ale redakce je zná. 

„Přijde mi, že podobných ubytoven nebo nocleháren pro zahraniční dělníky poslední dobou přibývá a nikdo to neřeší,“ dodal. 

Zdrojem potíží jsou ubytovny

I podle oslovených policistů, kteří se denně pohybují po území města, se ubytovny stávají zdrojem potíží.

„Když se bavím se starousedlíky, říkají, že ubytovny dělají velké problémy. V nich bydlí většinou cizinci, a ne vždy to jsou slušní lidé. A problémů přibývá. V mém okrsku je těch ubytoven opravdu hodně,“ přiblížil před časem policista Jan Šír z obvodního oddělení Vápenka, když přebíral ocenění za vítězství v prestižní policejní soutěži Okrskář roku. 

Státní policisté letos v Liberci řešili 67 případů rušení nočního klidu. „Nejvíc případů, celkem třiadvacet, jsme zatím měli v červnu,“ uvedl mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský. 

Městskou policii lidé volají častěji. Strážníci měli loni 437 hlášení o rušení nočního klidu. Rok před tím 423. „Většinou se to řeší na místě. Na magistrát věc posíláme, když je rušení opakované,“ popsala mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková. Nejvíc oznámení přichází z centra města. 

Mluvčí ze statistik nevyčetli, jak časté jsou problémy s hlučícími lidmi v okolí ubytoven. I kvůli stížnostem lidí ale v Liberci jedna ubytovna přestala existovat.

„S Technickou univerzitou jsme se loni dohodli, že škola zruší ubytovnu ve Vesci. Měli jsme tam i podněty od obyvatel. Jiné stížnosti se ke mně zatím nedostaly. Tím ale nechci říct, že tyto problémy nejsou. Lidé, kteří se cítí být obtěžování rušením nočního klidu, by měli volat městskou policii,“ řekl náměstek libereckého primátora Ivan Langr. 

Liberec má od roku 2015 na nové ubytovny stavební uzávěru, která platí až do vydání nového územního plánu. Bez rozhodnutí rady města nemůže žádná nová vzniknout. „Klasickou ubytovnu jsme pustili jen jedinkrát. Byla umístěna v areálu výrobního podniku a měla sloužit výhradně pro zaměstnance firmy,“ řekl Ivan Langr.

Autor:
  • Nejčtenější

Dostal miliony i lukrativní byt. Náměstek poslouchal podnikatele na slovo

12. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:03

Premium Místo toho, aby sloužil lidem z Liberce, byl náměstek primátora Petr Židek z ODS poskokem zdejší...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tisíce narcisů na Jizerce letos vykvetly o měsíc dřív, rozrůstaly se třicet let

13. dubna 2024

Hnojový dům v osadě Jizerka v Jizerských horách obklopila opět po roce žlutá krása. Tisíce...

Frontman Krucipüsku boural při předjíždění kolony, je mimo ohrožení života

17. dubna 2024  14:19

Frontman liberecké kapely Krucipüsk Tomáš Hajíček havaroval na motorce v momentě, kdy předjížděl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V korupční kauze policie obvinila i šéfa Syneru, hrozí mu až 10 let. Vinu odmítl

12. dubna 2024  12:05,  aktualizováno  14:04

V korupční kauze spojené s libereckou radnicí je obviněný i předseda představenstva liberecké...

Létající pivovary nabízejí ojedinělé chutě i styly, pivaři je vítají

20. dubna 2024  6:36

O tom, že jsou Češi národem pivařů, není pochyb. Dokazuje to i vznik létajících pivovarů, které už...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Turnovský Crytur zásobuje syntetickými krystaly také CERN, školí si i uklízečky

19. dubna 2024  10:56

Jedním ze světových lídrů na trhu laserové krystalové optiky nebo detektorů pro elektronovou...

Plýtvání, chudoba i energie. Výstava ukazuje problémy dnešního světa

18. dubna 2024  18:11

Udržitelná budoucnost nejen pro naše děti. Toto téma rezonuje západní částí světa a nyní by mohlo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...