Opuštěná a pozvolně chátrající velká budova bývalého Skloexportu v Liberci u...

Opuštěná a pozvolně chátrající velká budova bývalého Skloexportu v Liberci u nádraží | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Obří dům Skloexportu chátrá. Mohl by ho využít stát, přemýšlí Liberec

  • 8
Vedení Liberce by rádo vrátilo život do opuštěné budovy bývalého Skloexportu. Chce prosadit, aby do něj stát umístil nějaký úřad. Velký kancelářský komplex byl kdysi jedním ze symbolů města, dnes o něj už nestojí ani někdejší nájemci přízemních prostor.

Zmizely malé prodejny i kancelář cestovní agentury. Opuštěná a pozvolna chátrající budova patří státu.

"Stát ji dlouhodobě nevyužívá a myslím, že je to škoda. Podle naší představy by přitom bylo pro stát efektivní a pro město přínosné, aby se některý ze státních úřadů přesunul do Liberce," řekl náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc.

Jako příklad uvedl telekomunikační úřad se sídlem v Ostravě. Před nedávnem také Nejvyšší kontrolní úřad řešil otázku dalšího nájmu. Nakonec zůstal v budově TOKOVO v pražských Holešovicích.

"Proč by nemohl sídlit v Liberci? Předchozí vlády razily myšlenku decentralizace státní správy, tímto směrem se posouvá i Evropská unie. V dnešní době není důvod, aby všechny centrální úřady sídlily v Praze. O možném využití se státem proto jednáme," upozornil Jiří Šolc.

Má stát o budovu vůbec zájem?

Jedna z cest by podle něj mohla být v agendě elektronické veřejné správy. Dům je také napojen na páteřní optickou síť.

"Bohužel zatím nebyla navzdory řečem skutečná vůle regionům pomoci. Lidé v regionech jsou přitom schopni za nižší peníze odvádět stejně kvalitní práci jako administrativní pracovníci v Praze," zdůraznil náměstek Šolc.

Stav budovy Skloexportu vadí i liberecké primátorce Martině Rosenbergové. Ta by také mohla jako možná budoucí poslankyně ČSSD za oživení budovy účinněji lobbovat. "Pokud by byla možnost, určitě bych obsazení budovy státní institucí podpořila," řekla primátorka Martina Rosenbergová.

Jak ale přiznala, není si jistá, jestli má dnes stát o takové budovy zájem. "Bylo by ale dobré uskutečnit audit a zjistit, jestli v Liberci nebo v širším regionu nejsou státní instituce, které potřebují větší prostory, levnější nájem, nebo spojení s dalšími. Jestli by nebylo právě obsazení Skloexportu řešením," doplnila primátorka.

Stát už v Liberci koupil budovu pro úřad práce

Umí si prý představit budovu Skloexportu jako společnou česko-německo-polskou univerzitu. "Mohla by to být velmi zajímavá příležitost a budova Skloexportu by takovému účelu doslova slušela," uvedla Rosenbergová.

Před rokem koupil liberecký úřad práce za 100 milionů budovu Elitronu od Elite Office Park, patřící pod S Group holding. Do roku 2015 se tam chce přestěhovat. Stěhování do státní budovy bývalého Skloexportu se přitom přímo nabízelo.

Tehdejší mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová uvedla, že koupená budova jako jediná v Liberci splňovala požadavky úřadu. Budovu Skloexportu považovalo naopak ministerstvo za zanedbanou s omezenými možnostmi změny dispozice a vysokými náklady na opravu.

"Budovu se prodávat nechystáme. Není v dobrém stavu, zapotřebí je rekonstrukce. Zřejmě si ji ale ponecháme z důvodu chystaného jednotného inkasního místa," zmínila mluvčí generálního finančního ředitelství Jitka Ježková.

Vyplývá z toho, že do dvou let by mohl do budovy Skloexportu přesídlit finanční úřad. Ten je dnes v nájmu ve stejné ulici jako Skloexport.