Potravinová banka působí v budově bývalé pošty na libereckém sídlišti Rochlice.

Potravinová banka působí v budově bývalé pošty na libereckém sídlišti Rochlice. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Potravinové bance nestačí prostor, pro pomoc hladovějícím potřebuje víc místa

  • 5
Nejdřív tam byla drogerie, potom pošta, kanceláře a také služebna městské policie. Teď slouží jednopatrová budova na libereckém sídlišti Rochlice pro potřeby Potravinové banky Libereckého kraje. Jenže pronajaté prostory v přízemí už nestačí.

„Potřebujeme rozšířit sklady, kapacita už je nedostačující. Ročně obsloužíme zhruba pět tisíc lidí, ale počet potřebných stále narůstá a tím pádem roste i objem potravin, které předáváme dál,“ uvedla předsedkyně spolku Olga Merglová.

Nevyhovující je rovněž rampa, kde se potraviny nakládají a také příjezdová cesta a manipulační prostor pro nákladní vozy. Výměnu potřebují také okna a celá budova z roku 1985 se musí zateplit. Potravinová banka se tak obrátila na město Liberec se žádostí o odkup celé budovy, aby si prostory mohla upravit tak, jak potřebuje.

Banka potřebuje další patro

Kromě zmíněných věcí se potřebuje rozšířit i do prvního patra, kde dnes působí organizace Člověk v tísni, která tam provozuje nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Volnočasový klub se tak přesune jinam. Znalecký posudek stanovil prodejní cenu na 6,1 milionů korun. Zastupitelé už prodej odsouhlasili. Jedinou podmínkou je, že potravinová banka bude v budově fungovat minimálně deset let.

O peníze na modernizaci žádá banka ministerstvo životního prostředí, které vypsalo dotační program speciálně na nákup a rekonstrukci prostor pro provoz skladů a zázemí potravinových bank. Pokud se ale kupní cena neuhradí do konce srpna 2021, celou transakci město zruší.

Potravinová banka přerozdělila vloni v rámci kraje 220 tun potravin a drogerie, což je o 65 procent víc než v roce 2019. „ Co nám teď dochází, je trvanlivé mléko a také masové a zeleninové konzervy,“ řekl její ředitel Josef Vlček.