Cestu nevábným podchodem si zkracuje mnoho lidí. Míří například do liberecké...

Cestu nevábným podchodem si zkracuje mnoho lidí. Míří například do liberecké arény nebo do gymnázia. Úzkou tmavou chodbu se ale lidé většinou snaží přejít co nejrychleji. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Oprava tunelu v Liberci zlevnila, podle opozice je částka pořád vysoká

  • 5
Zbytečně drahá investice, nebo potřebné zlepšení bezpečnosti chodců? Liberecká radnice pokračuje v projektu na rozšíření podchodu z arény. Podle opozice jsou ale ve městě potřebnější věci.

Procházet tamtudy večer vyžaduje značný kus odvahy. O moc lepší to ale není ani ve dne. Úzký, tmavý a zatuchlý podchod pod železniční tratí u liberecké arény vzbuzuje už desetiletí smíšené pocity. Denně tam přitom projde podle údajů z radnice přes 500 lidí.

A když je hokej nebo jiná akce v aréně, tak i mnohonásobně víc. „Když jde víc lidí, tak to ještě jde, ale když tam má jít člověk sám, tak z toho nemám dobrý pocit. Svítí tam jen jedno světlo, smrdí to tam, všude mokro, dost strašidelný,“ popsala své pocity z průchodu Dana Hradecká, která nedaleko bydlí.

Strmé schody má nahradit rampa

Město už vloni přišlo s tím, že by podchod rádo zmodernizovalo. Teď má dospělý člověk problém jím bez úhony projít, protože propustek pod železničními tratěmi měří na výšku 1,8 metru a na šířku také sotva dva metry. 

V rámci přestavby se má rozšířit na pět metrů a na výšku na dva a půl metru. K tomu ještě při východu do ulice 28. října vznikne nájezdová rampa pro vozíčkáře a kočárky. „Dnes jsou tam jen strmé schody, takže pro handicapované, cyklisty nebo maminky s kočárkem je ten podchod k ničemu,“ zmínil náměstek primátora Jiří Šolc (SLK).

Jenže návrh vyvolal tehdy na jednání zastupitelstva doslova bouři. Za opravu podchodu mělo město dát 16 milionů korun. To kritizovala nejen opozice, ale také část koalice. 

„Podchod není chloubou města, ale ani není zásadním problémem. Rozhodně ne ve chvíli, kdy není na řešení havarijních stavů škol, zastavily se realizace připravených dětských hřišť, oprava kina Varšava a další věci. Stačilo by podchod vymalovat světlou barvou, dát tam světla a klidně i kamery. A určitě to nebude stát šestnáct milionů korun,“ kritizovala například zastupitelka LOL Zuzana Kocumová.

Město použilo fintu, tvrdí opozice

Vedení města tak dostalo za úkol najít levnější variantu. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) je už připravené memorandum mezi městem a Správou železnic, že příspěvek města nepřesáhne 8,8 milionů korun. „Pro řadu Liberečanů to může vypadat jako zbytná věc, ale když si představíme, že to stavíme na možná dalších sto let, tak za tu dobu tam projdou miliony lidí a potom se ta investice vyplatí,“ zmínil primátor.

S opravou podchodu přišla Správa železnic, podle které už je 170 let stará stavba v havarijním stavu. Nad podchodem přitom vedou kromě vlečky také tři železniční tratě. Na Jablonec, Českou Lípu a Turnov. Zchátralý tunýlek ale znemožňuje přechodnost tratí. „Chceme té plánované opravy využít a nechat podchod rozšířit. Ale musíme si to sami zaplatit, protože pro Správu železnic není větší podchod nutný, zatímco pro nás kvůli bezpečnosti lidí ano,“ vysvětluje Zámečník.

Jenže ani fakt, že se radnici podařilo snížit příspěvek města ze 16 na 8,8 milionů, opozici moc nepřesvědčilo. „Vedení města použilo primitivní fintu. V záměru je projekt rozdělený do etap. Domnělé snížení nákladů tak představuje pouze operaci, kdy do nákladů není zahrnuta bezbariérová rampa z podchodu na ulici 28. října. Při započtení nákladů na ni se dostáváme právě na částku 16 milionů korun,“ tvrdí zastupitel Jindřich Felcman (ZpL). 

Primátor ale oponuje. Z městské kasy prý víc než 8,8 milionů nepůjde. „Je pravda, že celkově bude město vydávat víc než těch 16 milionů. Odhadem kolem 25 milionů. Ale náš vlastní podíl bude jen těch 8,8 milionů. Zbytek pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Jde o dotaci na nájezdovou rampu a také na chodník k základní škole 28. října,“ uvedl Zámečník. 

Právě díky zakomponování smíšené stezky pro pěší a cyklisty od podchodu k základní škole může město o dotaci požádat, jinak by ji zřejmě nedostalo. Memorandum ještě musí schválit zastupitelstvo. Na programu to má začátkem září.

30. května 2019