Francesca da Rimini v libereckém divadle

Francesca da Rimini v libereckém divadle | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberecká opera získala ve vyprodaném Národním divadle cenu kritiků i diváků

  • 0
Opera Šaldova divadla sklízí nejenom potlesk vyprodaného hlediště, ale i ceny od odborníků. Za inscenaci jednoaktovek Sergeje Rachmaninovova Francesca da Rimini a Lakomý rytíř získala na festivalu Opera 2020 Libušku, tedy hlavní Cenu kritiků za nejlepší inscenaci.

„Kromě toho, že jsem samozřejmě velmi potěšen, mohu zároveň i prohlásit, že jsem na celý soubor právem pyšný. Jedinečnost spočívá dle mého názoru v bezprostřednosti a zároveň komplexnosti sdělení. To pokládám za mimořádně silnou stránku tohoto souboru,“ říká šéf liberecké opery Martin Doubravský. Hlavní ocenění přitom putuje do Liberce už pošesté.

Divadlo navíc získalo i Cenu diváků za individuální výkon, kterou obdržela představitelka Francesci Lívia Obručník Vénosová. Dvě výrazné nominace získal rovněž představitel hlavní barytonové role obou oper Pavol Kubáň.

Liberecká inscenace propojuje dvě opery společným tématem a dějovou linkou, která zkoumá zákulisí lidské duše.

Soubor odehrál inscenaci na prknech Národního divadla v Praze. „Kolegové z jeviště mi říkali, že jim okamžitě vyhrkly slzy do očí, protože vyprodané Národní divadlo pro nás není běžná záležitost. Je to fenomén, který na divadelníka působí,“ svěřuje se režisérka Linda Keprtová, která se podílela i na zisku několika předešlých ocenění.

„Jindy bývám nervózní, ale letos jsem si poprvé po celém tom dni sedla do hlediště a po první minutě jsem věděla, že je všechno v pořádku. Z jeviště a orchestřiště jsem cítila absolutně mimořádné soustředění,“ vzpomíná.

Festival hudebního divadla Opera je jedinou přehlídkou, která pravidelně každé dva roky nabízí ucelený pohled na operní divadlo v celé České republice a na Slovensku. Opera Šaldova divadla se počínaje rokem 1995 účastnila všech ročníků.