Jeden ze tří muntžaků, které zahrada chová. Na snímku je samička.

Jeden ze tří muntžaků, které zahrada chová. Na snímku je samička. | foto: Zoo Liberec

Liberecká zoo získala samičku štěkajícího jelínka, má za úkol se množit

  • 2
Netroubí, ale štěkají. Chocholem připomínají rytíře a ukrývají pod ním malé parohy. Díky nim je označují za jelínky. Jmenují se muntžakové chocholatí, jsou vzácní a liberecká zoo už má tři.

„Na konci října jsme získali novou samičku štěkajícího jelínka. Přicestovala k nám ze zoologické zahrady v nizozemském Rotterdamu,“ řekla mluvčí zoo Barbara Tesařová. „Připojíme ji k páru, který v Liberci chováme dva roky.“

Liberecká zoo je jedinou zahradou v Česku, kde mohou návštěvníci muntžaky chocholaté vidět. Roční samice tam přibyla, aby stoupla šance na rozmnožení jelínků zařazených mezi ohrožené druhy.

„Získat nové muntžaky chocholaté je velice obtížné. Na celém světě žijí pouze ve dvanácti zoologických zahradách,“ upozorňuje Luboš Melichar, hlavní zoolog liberecké zahrady.

Celoevropská populace muntžaků malých čítá pouze jednatřicet exemplářů. Na nové přírůstky do chovu se tedy musí čekat dlouho.

Nová roční samička se v Liberci zatím sžívá s novým prostředím. Obývá samostatnou vnitřní ubikaci a vybíhá na přilehlý dvorek. Až si na sebe zvyknou s druhou samičkou a samcem, přesune se k nim do výběhu, kde jsou ještě takini čínští.

Jeden ze tří muntžaků, které zahrada chová. Na snímku je samec.

„Zvídaví návštěvníci mohou novou samičku muntžaka chocholatého spatřit již nyní průzory v dřevěném plotě, za nímž se malý dvorek skrývá,“ dodala Tesařová.

„S chovem muntžaků chocholatých začala naše zoo v roce 2017, kdy dovezla z Heidelbergu desetiměsíční samičku. O rok později k ní přibyl samec. Nahradili muntžaky malé, které Evropská komise označila za invazivní živočišný druh,“ řekla Tesařová.

Muntžak je v kohoutku vysoký 50 až 70 centimetrů a váží maximálně 50 kilogramů. Žije ve vlhkých lesích v oblasti střední Číny.

U samců zaujmou šavlovité zuby vyčnívající z tlamy. Je to plaché zvíře, a tak vyhledává lesy s dobrým úkrytem. Snadno se vyleká, při ohrožení vydává samec ostrý zvuk podobný štěkotu. Muntžaků chocholatých ubývá kvůli lovu pro maso a kožešiny.


Témata: Liberecký kraj