(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberec zoufale shání strážníky, nabízí sto tisíc na ruku

  • 6
Sto tisíc každému, kdo se zaváže pracovat jako strážník. Městská policie v Liberci chce náborovým příspěvkem zvrátit akutní nedostatek svých zaměstnanců.

Aktuálně nosí uniformu strážníka v Liberci 74 mužů a žen. Potřeba s ohledem na velikost města by byla přitom sto lidí. Loni navíc městskou policii opustilo šest strážníků, kteří zamířili ke státní policii. Další odešli do důchodu nebo na mateřskou dovolenou. Stotisícovým příspěvkem tak chce ředitelství nalákat nové posily. 

„Je to trend. Trh je natolik prázdný, že se nám nedaří sehnat nové strážníky i přes různé kampaně. Kromě pěti týdnů dovolené a příspěvku na stravu poskytujeme ještě čtyři dny sociálního volna. Silně nám ale konkuruje státní policie svými výsluhami a náborovými příspěvky, takže se musíme přizpůsobit,“ sdělil ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík. 

Zájemce se musí policii zavázat na pět let

Policie České republiky dává jako pobídku 75 tisíc korun, vyjma Karlovarského kraje, kde to je 110 tisíc a Středočeského kraje se 150 tisíci korunami. Přesto zmíněných sto tisíc od Městské policie v Liberci není podle Krajčíka důvod k závisti.

„Je to spíš satisfakce k tomu, že nástupní platy jsou u městské policie poměrně nízké. Takže náborový příspěvek to spíš dorovnává, aby se někomu vyplatilo jako strážník pracovat,“ vysvětluje Krajčík.

Náborový příspěvek ovšem nedostane každý automaticky. Musí se zavázat, že práci strážníka bude vykonávat alespoň pět let. Hlavně však musí projít psychologickými a fyzickými testy. A to je podle Krajčíka často největší problém. 

„Z deseti uchazečů projdou fyzickými testy zdatnosti tak dva či tři. Je to čím dál horší. A vyřazujeme zájemce i kvůli nedobrým výsledkům v psychotestech. Není to ale důvod k tomu, aby se testy zmírňovaly,“ uvedl Krajčík. 

Člunkový běh i celomotorický test

Práce strážníka je vázána na pohyb v ulicích. Není proto možné, aby nebyl v dobré fyzické kondici. Fyzický test se skládá z pěti disciplín. Uchazeč musí zvládnout člunkový běh na 4 x 10 metrů a celomotorický test po dobu dvou minut, stejně jako dvě minuty lehů a sedů. Kliky se počítají podle toho, kolik jich dotyčný udělá správně za sebou a poslední disciplínou je běh na tisíc metrů.

S neúspěchem u fyzických testů se přitom setkává i státní policie.

„Naštěstí nejsou fyzické testy ničím, co by nešlo natrénovat. Například celomotorický test bez tréninku nejde na první dobrou skoro splnit. Máme proto pro zájemce i přípravné kurzy na fyzické testy,“ řekl náměstek krajského ředitele Policie ČR Pavel Bartoš.

Státní policii chybí v kraji celkem 124 lidí. Nejhůř je na tom okres Česká Lípa, kde policii schází 38 lidí. 

„Také my evidujeme propad u vstupních testů. Třeba loni přišlo k náboru 79 uchazečů, 41 jsme jich ale vyřadili kvůli psychotestům. Je to celorepublikový problém, už se i vede debata o tom, zda testy nezmírnit. Možná bych přivřel oko u těch fyzických, ale polevit u psychologického vyšetření je nesmysl. Policista musí splňovat určité předpoklady,“ řekl krajský ředitel PČR Vladislav Husák.

Policisté se tak snaží nové posily hledat už i na středních školách.

„Loni jsme zavedli týdenní kurzy, ve kterých budeme pokračovat. Jsou pro středoškoláky před maturitou, aby viděli, co policejní práce obnáší a co mohou čekat,“ dodal Husák. Průměrný plat policisty je 41 tisíc korun, nastupující má o polovinu méně, má však zajištěn kariérní postup.