Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: MF DNES

Liberec lidem znemožnil odpojit se od teplárny, čeká ho za to žaloba

  • 3
Majitelé panelových domů v Liberci, kteří si chtěli zřídit vlastní kotelnu na vytápění, mají smůlu. Rada města se rozhodla, že jim odchod od hlavního dodavatele tepla neumožní.

"Budeme pokračovat ve filosofii minulého vedení radnice. To znamená, že nepovolíme žádné odpojování obytných domů od teplárny, ani nové plynové přípojky k domům," uvedl primátor Liberce Jan Korytář.

Stejně jako minulé vedení radnice argumentuje tím, že kdyby dovolili domům i menším sídlištím se odpojit, teplárna by dodávala teplo menšímu počtu odběratelů a ti by měli podstatně dražší gigajoule.

"Samozřejmě by se tím zhoršil kvalita života obyvatel města," doplnil primátor.

Majitelé domů se chtějí bránit u soudu. "Čekali jsme se žalobou do té doby, než se nové vedení radnice k tomu problému vyjádří. Teď už nemáme důvod s tím čekat," komentoval rozhodnutí rady předseda bytového družstva Sever Petr Černý.

Město podle něj nemá relevantní argument přípojky nepovolit, stejně jako bránit konkurenčnímu prostředí. Sám však prý takový vývoj očekával, protože nové vedení města dosadilo do představenstva teplárny své lidi a ti začali od teplárny pobírat odměny.

Změnu by mohla přinést nová energetická koncepce

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce se chce město problematice tepla v budoucnosti intenzivně věnovat. "Nicméně, pokud se nezmění energetická koncepce města, bude současný systém fungovat i nadále," řekl Šolc.

Energetická koncepce by měla vzejít ze semináře, který chce vedení města uspořádat v únoru. Na něj chce radnice pozvat odborníky na teplárenství, energetiku, ekology a další experty.

Jednat by se na měl mělo o budoucnosti teplárenství v Liberci, tedy i o možnosti přivádět teplo z polského Turowa, ale také o cenách tepla i možné budoucí decentralizaci energetických zdrojů.