ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Narkomani šíří v Libereckém kraji žloutenku typu A, pomoci má očkování

  • 2
Krajští hygienici se snaží zastavit šíření žloutenky typu A, kterou v Liberci a Jablonci přenášejí nitrožilní narkomani a bezdomovci. Případů je v kraji už jednadvacet, přičemž jen dva ze začátku roku nejsou spojené s těmito ohnisky.

Hygienici se snaží v ohnisku nákazy očkovat lidi bez domova, narkomany a lidi z jejich okolí. Naočkovali zatím 29 zájemců. V tomto týdnu bude pokračovat očkování v centru Naděje v Jablonci nad Nisou. 

I když už na jaře absolvovala očkování část lidí v ohnisku nákazy, onemocnění se v této komunitě dále šíří.

„Nemocní nerespektují pravidla při hospitalizaci a bez souhlasu opouštějí infekční oddělení liberecké nemocnice. Ohrožení jsou lidé bez domova nebo lidé, kteří bydlí na ubytovnách ve ztížených hygienických podmínkách. Někteří jsou v exekuci, část z nich nemá doklady nebo nemá registrujícího lékaře. Toto všechno komplikuje zavádění účinných protiepidemických opatření,“ vysvětlila Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Žloutenka typu A se označuje také jako nemoc špinavých rukou a mimo jiné se přenáší kontaktem. Člověk se ale může nakazit i prostřednictví kontaminované vody, potravin, znečištěnými předměty nebo specifickými druhy sexu.

Podle Jany Prattingerové je očkování v ohnisku nákazy nyní nejefektivnějším nástrojem, jak zabránit šíření nemoci. „Riziko přenosu onemocnění v těchto komunitách je opravdu velmi vysoké,“ varovala Prattingerová.

Ochrana proti žloutence A nastupuje dva týdny po první dávce vakcíny. „Na očkování přišli především lidé, kteří jsou v kontaktu s nějakou sociální službou a ještě nerezignovali. Lidí, kteří nejsou podchycení, může být v Liberci několik desítek. Tam je samozřejmě riziko nákazy vyšší,“ uvedl Pavel Matějka, vedoucí liberecké pobočky Naděje.

Hygienici kromě Naděje spolupracují se zdravotním ústavem, libereckým magistrátem, streetworkery i městskou policií v ohnisku nákazy. Podle Prattingerové například strážníci vyhledávají lidi bez domova a snaží se je k očkování motivovat. 

„Je to na bázi dobrovolnosti, nemůžeme nikoho nutit. Klientům ale dáváme možnost naočkovat je v našem středisku. Tedy v pro ně důvěrném, známém a bezpečném prostředí. Osvětu o vhodnosti očkování se samozřejmě snažíme šířit,“ uvedla oblastní ředitelka Naděje Milena Havrdová.