Neslyšícím na úřadech pomáhají tablety, na dálku je spojí s tlumočníkem

  • 0
Vyřídit si doklady, zaplatit za psa nebo si zajistit povolení pro auto je nyní pro neslyšící snadnější. Liberec se společně s Jabloncem nad Nisou a Českou Lípou zařadil mezi města, která mají na svých úřadech tablet. Ten neslyšícího klienta spojí s tlumočníkem a usnadní mu povídání s úředníkem.

„Neslyšící vidí tlumočníka, ten zároveň vidí úředníka, se kterým je potřeba danou věc vyřídit. Všichni se tak vidí navzájem, je to takový videohovor,“ vysvětluje výhodu tabletů Lucie Šťastná, vedoucí oddělení komunikace a informací libereckého magistrátu. V jeho útrobách se nachází jeden z tabletů, druhý je v budově Uranu. Neslyšící si zároveň může vybrat, jestli se na úřad objedná na konkrétní čas, nebo přijde bez ohlášení a počká, až na něj tlumočník vyjde.

„On-line tlumočník je připravený na vzdáleném místě, většinou v Praze,“ vysvětluje Petra Bobková, vedoucí konzultantka Tichého světa, který službu provozuje. Čekání na tlumočníka však většinou netrvá příliš dlouho. „Je to tak patnáct, dvacet minut,“ ubezpečuje Šťastná. 

V kraji jsou jen tři tlumočníci

Tablety mají magistráty k dipozici od konce podzimu. Podle Šťastné zatím rezervaci využil jeden neslyšící. Na libereckém magistrátu si totiž neslyšící navykli na pravidelné setkávání s „živým“ tlumočníkem. „Už roky máme k dispozici na hodinu týdně tlumočníka, někteří neslyšící to využívají. Mladší zase mnohdy sáhnou po mobilní aplikaci,“ míní Šťastná. Své klienty by si ale tablet mohl postupem času najít.

„V kraji máme tři tlumočníky, kteří ale dělají i jinou práci a jsou velice vytížení. Kvůli pětiminutové schůzce a vyplnění formuláře je až zbytečné fyzického tlumočníka povolávat a složitě objednávat,“ soudí Bobková. Tablet je navíc mobilní, může se tedy do druhého dne objevit i v další z budov magistrátu.

„Pokud se někdo bude chtít zarezervovat na Liebiegovu vilu nebo krematorium a další budovy, tak to také jde. Dá se posílat například poštou, která tam jezdí každý den,“ zakončuje Šťastná.