Pouťovému kolotoči se utrhlo rameno se sedačkou, zraněného odvezl vrtulník

  • 80
Na pouti v Horní Polici na Českolipsku se utrhlo rameno se sedačkou na jednom z kolotočů a sedačka se i s tříčlennou posádkou zřítila z asi dvoumetrové výšky na zem. Zranil se devětadvacetiletý muž, vrtulník ho transportoval do nemocnice. Sedmnáctiletý mladík a devítiletý chlapec vyvázli bez zranění. Na vině je podle provozovatele atrakce vada materiálu.

„V půl druhé odpoledne volali na záchrannou službu z Horní Police na Českolipsku, že je tam zraněný devětadvacetiletý muž po pádu z pouťové atrakce,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

Na sedačce byli spolu s mužem i devítiletý chlapec a sedmnáctiletý mladík. Oba chlapci podle Balákové naštěstí vyvázli bez zranění. V jakém vztahu mezi sebou tři zúčastnění byli zatím není jasné.

Zraněný muž byl vrtulníkem transportován do liberecké nemocnice na traumacentrum se středně těžkými zraněními. „Při převozu byl muž při vědomí a komunikoval s posádkou,“ řekl iDNES.cz mluvčí libereckých záchranářů Michael Georgiev.

Provozovatel atrakce Zdeněk Růžička pro iDNES.cz řekl, že se mu něco takového stalo poprvé. „Stroj mám čtyři roky, koupil jsem ho už jako starší. Všechny dokumenty měl v pořádku,“ uvedl.

Nehodu přisuzuje vadě materiálu, selhání lidského faktoru vylučuje. Jaká závada mohla havárii stroje způsobit, Růžička netuší, policie by to však měla zjistit. „Sám bych to rád věděl,“ dodal.

Policie na místě nehody provádí úkony trestního řízení, aby objasnila příčinu nehody. Baláková uvedla, že si policisté vyžádají také znalecký posudek technického stavu kolotoče. Než se vyšetřování události uzavře a zjistí se, kdo je za ni zodpovědný, bude to podle policejní mluvčí nejspíš trvat pár týdnů.

, ,