Liberecká Magna.

Liberecká Magna. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

V liberecké firmě přibývá lidí s covidem-19, nemocnice zakázaly návštěvy

  • 72
Nosili roušky, přesto onemocněli. V Libereckém kraji se za poslední tři dny prokázala nákaza koronavirem u 35 lidí. Jednadvacet z nich jsou pracovníci libereckého podniku Magna Exteriors (Bohemia), zbytek rodinní příslušníci a jiné kontakty. Kolem 85 lidí je v karanténě.

Nemocnice v Liberci, Frýdlantě a Turnově kvůli šíření koronaviru vyhlásily zákaz návštěv.

„Je zbytečné dělat paniku, ale musíme zvýšit opatrnost. Je nutné chránit především zdravotníky,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka, podle kterého jde o izolované ložisko, a ne o výrazný komunitní přenos. 

Firma Magna zaměstnává kolem 1 800 lidí. Nákaza se vyskytla na jednom pracovišti a podle personálního ředitele podniku Jana Záruby se týká padesáti až šedesáti lidí. 

Koronavirus v Česku

Obnovený provoz Divadla v Celetné. (28. května 2020)
Bertiny lázně v centru Třeboně se po kompletní rekonstrukci zase otevírají...
Liberecké zábavní a vzdělávací centrum iQLandia se připravuje na otevření....

Magna na situaci zareagovala zpřísněním hygienických opatření. „Mezi ně patří mimo jiné měření teploty všem, kteří vstupují do prostorů závodu, střídání směn po jednotlivcích, nikoliv po skupinách, zvýšené dezinfikování prostor a podobně,“ řekl Záruba. Řada zaměstnanců bude pracovat z domova.

Jak dále uvedl Záruba, přísná bezpečnostní nařízení v Magně přijali hned na počátku epidemie. „Hygiena u nás byla na kontrole asi před měsícem a opatření shledala jako dostačující,“ sdělil ředitel. 

Podle něj závod dosud nezrušil povinné nošení roušek. Nakažených je osm kmenových zaměstnanců a třináct pracovníků externí firmy. Nejvíce pozitivně testovaných bylo mezi obyvateli ubytovny externí agentury, která dodává zaměstnance do více společností.

Plošné testování zaměstnanců zatím neplánují

Podle ředitele krajské hygieny Vladimíra Valenty jsou další případy izolované, bylo ale nutné otestovat všechny obyvatele dvou ubytoven. Pozitivní testy vyšly na jedné z nich. Celkem už prošla testy více než stovka lidí.

K plošnému testování všech zaměstnanců Magny zatím nepřistoupili. „Máme několik budov, mohli jsme pracoviště dislokovat,“ vysvětlil Záruba. 

Ředitel ale předpokládá, že testováni budou i další zaměstnanci. Výroba podle něj není ohrožena.

Podle Valenty se v tomto ohnisku zatím nepodařilo vypátrat zdroj nákazy. Žádný z nakažených není hospitalizovaný a všichni mají lehký průběh.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Liberecký kraj zatím nebude navrhovat žádná plošná opatření. O režimu v ústavech sociální péče rozhodnou jejich ředitelé. Jak uvedl Valenta, nejčastěji dochází k přenosu infekce v domácím prostředí nebo na pracovišti.

„Veřejný prostor je méně rizikový, tím ale nechci nabádat k nějaké neopatrnosti,“ uzavřel ředitel.

Od začátku epidemie testy v Libereckém kraji prokázaly 238 nakažených novým koronavirem.