Kvůli převodu bytů v libereckém Zeleném Údolí se pře magistrát a společnost...

Kvůli převodu bytů v libereckém Zeleném Údolí se pře magistrát a společnost Interma BYTY. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberec otočil, družstevníci odkoupí byty za korunu

  • 1
Obrat o 180 stupňů předvedlo vedení Liberce v otázce převodu městských podílů v deseti bytových družstvech. Zatímco dosud družstevníkům hrozilo, že si podíly města budou muset odkoupit za desítky až stovky tisíc korun, teď se otevírá cesta k převodu za jednu korunu. Tedy tak, jak mají v uzavřených, dvacet let starých smlouvách.

Část politické reprezentace města se dosud převodu za jednu korunu bránila s tím, že smlouvy jsou neplatné a není možné, aby se město zbavovalo svého majetku pod cenou. 

Převod je v souladu s původními smlouvami

Teď ale radnice změnila názor poté, co si prostudovala rozsudek Nejvyššího soudu ve věci bytového družstva Na Výsluní z Neratovic. Soud konstatoval, že převod, respektive prodej za jednu korunu, je v souladu s původními smlouvami.

„Tohle jsme říkali celé měsíce také, ale vedení města stále tvrdilo, že převod za korunu nejde. Dokonce se na prvních jednáních zastupitelům vyhrožovalo soudem, pokud odsouhlasí převod podílů města za jiných než tržních podmínek. Takže názorovou změnu vítáme,“ uvedla opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (LOL).

Problém se v Liberci týká 1 150 bytů v deseti družstvech, které se stavěly v letech 1997 až 2007. Stát na každý byt přispěl 320 tisíci korunami a Liberec v družstvech získal 30 až 51procentní podíl. 

Po dvaceti letech od kolaudace se město ve smlouvách zavázalo, že svůj podíl převede bezplatně či za korunu na družstva. Právníci, které si radnice najala, ale tvrdili, že takový převod není možný a že smlouvy jsou neplatné, protože nevisely před uzavřením na úřední desce.

Byli jsme pod nátlakem právníků, říká radní

„Celou dobu jsme byli pod jejich masivním nátlakem, přesvědčovali nás, jak je jejich pohled správný. Možná bychom se měli podívat i na ostatní věci, ve kterých nás zastupují, zda se to tam také zbytečně neprodlužuje a nedělá složitějším, než je,“ zmínil radní Petr Židek (ODS).

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) je ale takový pohled na právníky města nespravedlivý. „Jakmile jsme se dozvěděli o rozsudku v případě Neratovic, začali jsme jednat a připravovat převod za korunu,“ řekl primátor.

Město teď bude ověřovat, zda rozsudek Nejvyššího soudu v případě Neratovic lze použít i pro Liberec.

„Také je tu podle mne stále riziko daňové zátěže. Daň z příjmu za převedení podílu může dosáhnout až dvě stě tisíc korun, což by pro řadu družstevníků byl problém. To vše musíme ještě prověřit,“ dodal radní Michal Hron (SLK).