Fanoušci hokeje budou moci využít k parkování atletický ovál na Městském...

Fanoušci hokeje budou moci využít k parkování atletický ovál na Městském stadionu. | foto: Jan Pešek, MF DNES

V Liberci hrozí dopravní chaos, trhy vzaly Tygrům parkoviště

  • 12
Něco podobného ještě liberecká aréna nezažila. V sobotu se v hale a jejím bezprostředním okolí potkají tři velké akce, na které podle odhadů dorazí 15 tisíc diváků a sportovců. A dají se čekat velké dopravní komplikace, protože lidé nebudou mít kde zaparkovat.

„Je zřejmé, že u arény bude dopravní chaos,“ konstatoval dopravní policista Vlastimil Malý. Netradičně v sobotu v jedenáct dopoledne se hraje klíčové utkání Bílých Tygrů o semifinále hokejové extraligy s Mountfield Hradec Králové. Bude vyprodáno.

Jenže na velkém parkovišti u haly budou ve stejném čase Liberecké Všeho Trhy a fandové tam neodstaví auto. V přilehlém Sport Parku se navíc konají pohárové závody ve skocích na trampolínách a celostátní turnaj hokejových přípravek. Večer halu rozeřve souboj Night of Warriors.

„Na všech akcích v aréně se v daný den vystřídá víc než jedenáct tisíc diváku. V celém areálu Sport Parku Liberec pak přes patnáct tisíc sportovců a návštěvníků,“ upozornil ředitel Sport Parku Liberec a Home Credit arény Lukáš Přinda.

Pořadatelé vyzývají fanoušky, aby přišli pěšky

Areál chce předejít hlavně potížím při parkování. Mimo jiné žádá diváky, aby co nejvíce z nich dorazilo pěšky nebo městskou dopravou a hlavně s předstihem. I tak Sportpark počítá s tím, že se v přilehlých ulicích vytvoří kolony.

Vedoucí odboru dopravy libereckého magistrátu se o zavřeném parkovišti dozvěděl v úterý na hokeji od hlasatele v hale. „Žádnou oficiální žádost na řešení situace nemáme,“ řekl ve čtvrtek Pavel Rychetský.

„Nicméně, když je vyprodáno, tak sedm a půl tisíce lidí odstaví na centrálním parkovišti u arény víc než pět set aut. Teď nebudou mít kde stát. Všechna možná místa v okolí jsou zaplněná i když parkoviště funguje. Nejlepší by bylo asi opravdu jít pěšky. Jenže lidé se tam pokusí dostat stejně auty. Zmatky asi budou velké,“ domnívá se Pavel Rychetský.

Parkovat se bude i na tartanu

Kvůli obsazenému centrálnímu parkovišti otevřou pořadatelé všechny jinak nepřístupné plochy u arény a v areálu. „Fanoušci hokeje budou navíc moci zcela výjimečně využít k parkování atletický ovál na Městském stadionu,“ uvedl Lukáš Přinda.

Situaci to ale vyřeší jen zčásti. Na tartan atletického oválu se odhadem vejde sto aut. K parkování mohou lidé využít například prostor před bývalým Baumaxem a jiné plochy v širším okolí haly. Pořadatelé se snažili nešťastnému souběhu akcí předejít, ale hradecký klub podle Přindy nepřistoupil na návrh libereckého klubu, aby se utkání odehrálo v neděli.

„Vedení extraligy nakonec rozhodlo o tom, že se zápas odehraje v sobotu dopoledne,“ vysvětlil Lukáš Přinda.

Hradecký fanklub dorazí podle informací MF DNES ve třech autobusech, což je asi 150 lidí. Dalších zhruba 150 fandů přijede po vlastní ose.
Kvůli hrozícímu kolapsu dopravy budou policisté v pohotovosti už od šesté hodiny ráno. Hlídky se přesunou na křižovatky u arény.

Dopravní podnik přidá tramvaje

„V okolí arény nebudou žádné mimořádné jednosměrky, nepočítá se ani s vypínáním semaforů v křižovatce Košická - Nákladní. Policisté budou situaci v provozu v širším okolí sledovat a budou se snažit zajistit bezpečný a plynulý průjezd ve všech směrech. Pokud si to situace v provozu vyžádá, provoz začnou řídit,“ řekl policista Vlastimil Malý.

Dopravní podnik v sobotu posílí tramvajovou linku číslo 3. Sólo vozy nahradí tramvajovými soupravami. „Současně budeme v případě potřeby připraveni aktuálně reagovat a posílit tramvajový provoz dalšími soupravami,“ přiblížila mluvčí Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Martina Poršová.

Autobusová linka číslo 17 nebude od 7.30 do 18.00 hodin obsluhovat zastávky Herbenova a Aréna. Zastaví ale u Zimního stadionu.