Blbec k večeři v libereckém divadle

Blbec k večeři v libereckém divadle | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Divadlo servíruje Blbce k večeři, z pódia se bude linout duch Francie

  • 2
Vtipné dialogy, inteligentní humor, nečekané situace. To vše nabídne francouzská komedie Blbec k večeři, kterou nově nastudovalo liberecké Šaldovo divadlo.

„Řekli jsme si, že když komedii, tak nějakou opravdu klasickou, kvalitní a chytrou. Proto jsme hledali v okruhu francouzské komedie konce minulého století. Tam se Francis Veber nabízí na prvním místě. Je to autor, který je známý, komedie dělá chytře a je tam i určitý sentiment,“ říká k výběru dramaturg Jiří Janků.

Odkazuje tak na velice populární filmy s Pierrem Richardem. „To byly jedny z mála západních filmů, které se dostaly do československé distribuce.“ 

Veber napsal desítky komedií a byl velice populární. Prorazil dokonce i v Americe. Blbec k večeři se dočkal i filmového zpracování - byť ne v podání Richarda - a šlo o velmi komerčně úspěšné dílo. Získal dokonce tři Césary, což je francouzská obdoba Oscarů.

V liberecké verzi se v hlavních rolích představí Martin Polách a Ondřej Kolín. „Kdyby z toho na diváky dýchl duch francouzské komedie, tak bych byl moc rád,“ přeje si Polách. 

V dalších rolích se pak objeví Jana Stránská, Jana Hejret Vojtková, Jaromír Tlalka, Martin Stránský a Jakub Kabeš. Blbce k večeři spatří diváci poprvé dnes večer.