Oblíbený herec František Peterka.

Oblíbený herec František Peterka. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Herec Peterka by se dožil 95 let. Liberec mu chce udělit čestné občanství

  • 6
Město Liberec chce udělit čestné občanství in memoriam herci Františku Peterkovi, který zemřel loni v listopadu. V březnu by se dožil 95 let. Návrh schválila městská rada, nyní se čeká na jeho posvěcení zastupitelstvem.

Peterka dostane ocenění za mimořádné celoživotní zásluhy v oblasti rozvoje a reprezentace statutárního města Liberec. Udělení čestného občanství navrhnul primátor města Tibor Batthyány již v listopadu 2016, František Peterka však zemřel 25.11. 2016. V roce 1997 již Peterka získal medaili města za občanské zásluhy.

„Samozřejmě mě mrzí, že se tohoto slavnostního aktu pan Peterka nedočkal, ale myslím, že ocenění in memoriam má také smysl. Připomeneme si jeho mimořádný talent a zavzpomínáme na jeho herecké role v prostředí jeho blízkých kolegů i rodinných příslušníků. Každé takové setkání udržuje vzpomínku na dotyčného živou a konkrétní,“ uvel primátor Tibor Batthyány.

Čestné občanství Liberce dosud získalo 41 osobností. Naposledy ho loni na podzim převzal německý umělec a liberecký rodák Markus Lüpertz. O rok dříve ocenění in memoriam obdržel první polistopadový rektor liberecké univerzity Zdeněk Kovář.

„Máme pocit, že město by mělo tímto způsobem odměňovat osobnosti, které si to zaslouží, a nemělo by na ně zapomínat,“ řekl náměstej primátora Ivan Langr.

Filmový, televizní a divadelní herec František Peterka se v Praze narodil 17. března 1922. Toužil uspět jako vzpěrač, ale nakonec ho osud zavedl do divadla. Herecké začátky si odbyl ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

S Libercem byl dlouhodobě spjatý nejen jako s místem trvalého bydliště, ale i kvůli angažmá v divadle F. X. Šaldy, kde byl v letech 1951 až 1987 stálým členem souboru a pak jako hostující. Vytvořil tam kolem 250 rolí, další desítky postav díky němu ožily na filmovém plátně.