(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Cihla, MAFRA

Liberec sčítá v ulicích bezdomovce, doposud jejich počet odhadoval

  • 2
Dobrovolníci v Liberci sčítají bezdomovce. Jejich počty totiž liberecká radnice zatím jen odhaduje. Teď si slibuje, že získá přesná čísla. Podle analýzy z roku 2015 jich v ulicích města žilo 170, dnes je podle odborníků lidí bez přístřeší kolem tří set.

„Město velikosti Liberce skýtá mnohem větší anonymitu i příležitosti. A velkým problémem začínají být i lidé, kolikrát cizinci, které sem přiveze za prací agentura. Jenže v okamžiku, kdy v zaměstnání neuspějí, už se o ně nikdo nepostará,“ uvedl náměstek libereckého primátora Ivan Langr.

Na ulici často končí také senioři. Těch může být odhadem až čtvrtina.

Sčítání bezdomovců podle Langra pomůže získat radnici co nejucelenější data, na jejichž základě pak bude moci nastavit účinná řešení.

Dobrovolníci proto chodí do míst, kde se lidé bez přístřeší nejčastěji vyskytují, a snaží se od nich získat základní informace.

„Zajímá nás, odkud přijeli, jak jsou tady dlouho, zda už měli nějaký kontakt se sociální službou, zda mají příjmy, zda netrpí nějakou chronickou chorobou nebo nějakým akutním onemocněním,“ upřesnil náměstek.

„Předpokládám, že najdeme i řadu lidí, kteří dosud nebyli s nikým v žádném kontaktu a jen přežívají na ulici,“ doplnil.

Se sčítáním, které bude trvat až do čtvrtka, pomáhají i dobrovolníci z Brna, hlásit se ale mohou i další. Mapování totiž probíhá hlavně v nočních a ranních hodinách, kdy je větší šance, že bezdomovce ve vytipovaném místě naleznou. Bezdomovci většinou přebývají v nelegálních příbytcích či opuštěných domech nebo v zahradních chatkách.