Díky projektu bylo v minulých letech vysázeno 127 350 sazenic za více než 5,7...

Díky projektu bylo v minulých letech vysázeno 127 350 sazenic za více než 5,7 milionů korun. | foto: Nadace ID

Lesy na Liberecku a Jablonecku budou pestřejší, obohatí je jedle

  • 1
Přes 13 tisíc mladých jedlí obohatí lesy na území osmi obcí Liberecka a Jablonecka. Pokračuje tak projekt, který má zvýšit druhovou rozmanitost místních lesů. Ta je nezbytná pro jejich dlouhodobou, přirozenou a zdravou existenci.

„Podíl jedle v místních lesích je dlouhodobě zcela minimální a naší snahou je ji vrátit zpět do přírody. Vnímáme důležitost druhově i věkově pestrých lesů, a proto jim tímto způsobem pomáháme,“ řekl Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, která projekt zaštiťuje a hradí víc než polovinu nákladů vynaložených na sazenice a následnou ochranu. Celkové náklady jsou téměř 700 tisíc korun.

Díky projektu bylo v minulých letech vysázeno 127 350 sazenic za více než 5,7 milionu korun. Dříve se nadace podílela na rozsáhlé výsadbě v oblasti Jizerských hor, nyní se projekt zaměřuje na jejich okolí.

V letošním roce jsou do projektu zapojeny obce Rychnov u Jablonce nad Nisou, Rádlo, Dlouhý Most, Šimonovice, Kryštofovo Údolí, Bílý Kostel, Hrádek nad Nisou a Rynoltice. Obce mají ve svých rozpočtech připraveno přes 300 tisíc korun.

Díky těmto penězům se budou spolufinancovat nezbytné oplocenky, které malé stromky chrání před zvěří po dobu přibližně patnácti let.

„Spárkatá zvěř je v lesích přemnožená a opatření na ochranu nových sazenic jsou proto nezbytná,“ zmínil Petrovský.

I když je podle něj ochrana finančně náročná, je z pohledu úspěšného vývoje lesního porostu od sazenic až po vzrostlé stromy klíčová.

Peníze na projekt získává nadace převážně od firemních dárců. Bez nich by byl celý projekt jen obtížně uskutečnitelný.