Jíst musíme, tak ať je to radost, říká šéfkuchař z oblíbené Prezidentské

  7:21aktualizováno  7:21
Hovězí kližku dělá při sedmdesáti stupních 18 hodin. Ponořenou do sádla, čemuž v gastronomickém slovníku odpovídá pojem konfitovaná. „Tuk je přece nositelem chutí,“ upozorňuje David Třešňák, šéfkuchař z Prezidentské chaty, jež v létě patří v Jizerských horách mezi nejoblíbenější cíle výletníků.

Šéfkuchař David Třešňák v kuchyni Prezidentské chaty. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„O prázdninách strávím v kuchyni osmnáct až devatenáct hodin denně a s kolegy uvaříme až sedm set jídel,“ podotýká Třešňák. „Na Prezidentské chatě pracujeme tři kuchaři a dva pomocníci.“

Prezidentská chata patří majiteli Jablotronu Daliboru Dědkovi a jeho paní. Pronajatou ji však má společnost Ještěd, která hospodaří také ve stejnojmenném hotelu na stejnojmenné hoře.

Právě z kuchyně hotelu Ještěd přešel Třešňák na Prezidentskou chatu.
Na cestovatelském serveru Trip Advisor obdržela Prezidentská chata vesměs vynikající recenze. Jeden z hostů tam například napsal:

„Jídelní lístek restaurace je velmi nápaditý a do prostředí velmi zapadá. Na všem, co jsem si během víkendu objednal, jsem si velmi pochutnal.“

Na Prezidentské chatě některým návštěvníkům vadí jediná věc - příliš velká popularita. „Vracíme se sem pokaždé, když navštěvujeme Jizerské hory. Ceny jsou super a jídlo skvělé,“ dělí se turisté o svou zkušenost s Prezidentskou chatou na Trip Advisoru.

Všechna jídla se vejdou do dvou set korun

„Ale mají stále plno. To sice neovlivní rychlost obsluhy, ale pokud si k vašemu stolu přisednou další lidé, okamžitě se ztrácí romantické kouzlo tohoto místa.“ Třešňák vládne v kuchyni na Prezidentské chatě čtvrtým rokem a jeho krédem je vařit dobře pro obyčejné lidi.

„Všechna naše jídla se vejdou do dvou set korun,“ dodává kuchař. „Snažíme se, aby si je hosté vychutnali všemi smysly. Říkám si - narodili jsme se s tím, že musíme jíst, tak ať z toho máme co největší radost.“

Prezidentská chata kdysi patřila Kanceláři prezidenta republiky a pamatuje kromě jiného návštěvy Ludvíka Svobody v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

Třešňák tam loni vařil pro prezidenta Miloše Zemana. Na svých jiných profesních štacích vyřizoval objednávky od Václava Klause nebo od předsedy vlády.

„Pořád se chci učit nové věci, a proto jezdím na gastronomické festivaly,“ prozrazuje Třešňák.

Vaří hodně ve vodní lázni

„Na Prezidentské chatě teď vaříme hodně ve vodní lázni. Omáčky nezahušťujeme moukou. Rádi se vracíme ke starým recepturám. Z nich vyšly kromě jiného švestky namočené do slivovice a obalené ve slanině. Těší mě, že díky svému šéfovi si můžu každý půlrok koupit do kuchyně něco nového.“

Prezidentská chata nabízí čtyři hotovky a osm jídel na objednávku, což se každému nemusí zdát jako dost.

„Neškodilo by mít větší výběr v jídelním lístku, není pestrý,“ zaznělo v jedné z recenzí. Posuďte sami, o jak opodstatněný názor běží. Jako ukázka poslouží trojice předkrmů.

Vepřová panenka na kapustě se slaninou, žitný chléb. Rybí pomazánka s koprem, žitný chléb. Slaný koláč s listovým špenátem, cherry rajčaty a sýrem Lučina, salátek s ředkvičkami.

V létě obsahuje jídelní lístek víc studených a lehčích věcí nežli v zimě. „Pro letošní léto jsme zařadili mezi dezerty tři kopečky chlazené krupicové kaše s jahodovou omáčkou, taštičkou z listového těsta a mátovým olejem,“ prozrazuje Třešňák. „Těšíme se, že bude hodně borůvek na lívance.“

Vstup do vyšších gastronomických pater

Díky kuchařově dumání nad jídelním lístkem vstoupí strávníci nejenom do vyšších pater gastronomie, reprezentovaných filetem z pstruha na pohankovém rizotu s cuketou.

Kuchyni v chudých horských chalupách připomenou brambory pečené ve slupce s bylinkovým tvarohem a mlékem. Prostému jídlu odpovídá i cena 55 korun.

Na jídelníčku sice „pochodují“ delikatesy jako pečené králičí stehno s červeným zelím s medem a strapačkami na másle, steak z vepřové krkovice s listovým špenátem a nastavovanou kaší či již zmiňovaná konfitovaná hovězí kližka s omáčkou demi-glace, bramborovo-mrkvové pyré a řapíkatým celerem, jenomže...

„Stejně ale děláme ze všeho nejvíc smažený kuřecí řízek a smažený sýr,“ tvrdí Třešňák. „Protože k nám většinou chodí rodiny s dětmi.“

Kuchařova hravost nicméně přece jenom dochází uznání. Na web Prezidentské chaty loni poslal Jan Břinčil z čtyřhvězdičkového hotelu Černý slon v Praze vzkaz:

„Po téměř padesátileté praxi v pohostinství jsem byl mile překvapen kombinací kuřecí supreme, dýňová omáčka, smetanové kroupy. Jedním slovem báječné.“

Nejčtenější

Liberecký podnikatel vystřelil po mladé rodině, teď mu hrozí osm let

Jiří Vařil na snímku z července 2009

Policie prověřuje incident z poloviny ledna v liberecké části Harcov. Devětatřicetiletý muž tam tehdy vyběhl z honosné...

U Máchova jezera se usadili šakali. S klimatem se něco děje, říká zoolog

Od března doplní vycpaný šakal expozici českolipské fauny v místním muzeu....

Když šéf českolipského muzea Zdeněk Vitáček, před lety začal nacházet v okolí Doks a Provodína charakteristické stopy s...

Šlágr kola v televizi neuvidíte. Kvůli výběru ČT i postoji klubů

Tyler Redenbach z Liberce se snaží překonat brankáře Třince Šimona Hrubce.

Kdo by čekal, že na televizní obrazovce uvidí šlágr středečního kola extraligy, bude zklamán. Hokejový duel prvního...

Zemřel filatelista, který vlastnil zřejmě největší sbírku známek v Česku

Nejznámější český filatelista Ludvík Pytlíček na snímku ze srpna 2010

Ve věku 76 let zemřel filatelista Ludvík Pytlíček ze Semil, donedávna majitel zřejmě největší sbírky známek v Česku....

Seniorka, kterou napadla doga, zemřela v nemocnici. Vyšetřuje to policie

Ilustrační snímek

V pátek v nemocnici v České Lípě zemřela seniorka, která zde byla od středy hospitalizovaná po napadení psem....

Další z rubriky

Záchranka chce opustit centrum Liberce, přestěhovat se má k pivovaru

Největší problém současných sanitek krajské záchranné služby je s podvozkem....

Už od roku 2003 se krajská záchranka snaží dostat pryč z vily na Husově ulici v Liberci. Základna je tu v havarijních...

Další skanzen okupace v Ralsku padl, kotelna vytápěla sovětské paneláky

Demolice kotelny v Ralsku

K zemi se poroučelo další sovětské memento v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Liberecký kraj, jemuž celé území patří,...

Seniorka, kterou napadla doga, zemřela v nemocnici. Vyšetřuje to policie

Ilustrační snímek

V pátek v nemocnici v České Lípě zemřela seniorka, která zde byla od středy hospitalizovaná po napadení psem....

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNOLOG PRO POVRCHOVÉ ÚPRAVY

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj, Liberecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz