Pokyn libereckým školám nařizuje, aby jídlo pro děti připravovaly ze základních...

Pokyn libereckým školám nařizuje, aby jídlo pro děti připravovaly ze základních čerstvých surovin (ilustrační snímek). | foto: Michal Šula, MAFRA

Z jídelen zmizí nechutné blafy. Vařte zdravě, přikázal Liberec školám

  • 6
Liberecký magistrát přikázal mateřským a základním školám, aby připravovaly pokrmy jen ze základních čerstvých surovin. Zpřísnil používání takzvaných potravinových náhražek v jídelnách mateřských a základních škol zřizovaných městem.

K náhražkám mohou sáhnout jen výjimečně. Například, když by kvůli chřipkové epidemii kuchyň nestíhala obědy uvařit.

Ze školních kuchyní tak mají nadobro zmizet instantní kaše, hotové omáčky, křehčené maso nebo imitace mléčných výrobků.

Mají snížené množství výživných látek, naopak obsahují mnoho umělých přísad. Ale i vysoký podíl nezdravých nasycených tuků, cukru a soli.

"Tento krok je završením dlouhodobých jednání s řediteli škol, a vítám, že jsme nakonec dospěli k dohodě. Většina škol a školek zřizovaných městem již k opatřením přistoupila a potravinové náhražky používají skutečně jen v minimální míře," řekl náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda.

Město se na používání instantních přípravků začalo zaměřovat poté, co před časem členka školského výboru Zuzana Tachovská poukázala na způsoby vaření v jedné nejmenované mateřské škole.

Připravila i metodický pokyn, který používání potravinových náhražek výrazně omezuje. V červnu jej vydal náměstek pro školství Kamil Jan Svoboda. 

"Sám jsem byl pak šokován, jak často školy používaly granulované čaje místo klasických. Je to méně zdravé a ještě dražší," přiblížil náměstek Svoboda.

Když ředitelé pokyn poruší, poznají to na platu

To, jestli školní kuchyně pokyn skutečně dodržují, bude město kontrolovat z faktur. Nerespektování pokynu se může odrazit v odměnách, které dostávají ředitelé.

Oslovené školní jídelny se nařízení vesměs nebojí. "Náhražky jsme už odbourali. Jednak to bylo drahé, jednak chtěli zákazníci čerstvé potraviny. Není to zkrátka ani ono," komentovala pokyn Kateřina Houžvičková z firmy Gastron, která vaří například pro základní školy Ještědská nebo Barvířská.

Odbornice na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková snahu Liberce vysoce cení. "Dobré to je většinou tam, kde kuchařka nebo vedoucí jídelny jsou samy nadšené pro zdravou výživu a vnesou to do jídelny."