Zuzana Kocumová se pře s hejtmanem Martinem Půtou (v pozadí).

Zuzana Kocumová se pře s hejtmanem Martinem Půtou (v pozadí). | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Sypete peníze jen bohatým, kritizuje Kocumová rozdělování dotací na sport

  • 7
Výsměch všem sportovcům, co hrají fair play. Peníze od vedení Libereckého kraje získají pouze vyvolení a bohatí. Těmito slovy se pustila bývalá náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová (Změna) do nápadu Libereckého kraje, že rozdělí 12,5 milionů šesti velkým klubům.

„Jiná pravidla platí pro běžné kluby a jiná pro kluby, které mají ve svém čele lidi (všeho)schopné, jako například Miroslava Peltu,“ komentovala také rozdělení dotací Kocumová.

Peníze mají přijít hokejistům Bílých Tygrů Liberec, fotbalistům Slovanu Liberec a FK Jablonec, volejbalistům Dukly Liberec, florbalistům Liberce a futsalistům České Lípy.

Krajský hejtman Martin Půta (Starostové) se ve své reakci opřel do Kocumové tak zostra, jakoby s ní vůbec nikdy neseděl ve vládnoucí krajské koalici (Kocumovou odvolalo krajské zastupitelstvo na návrh Starostů z funkce náměstkyně hejtmana před rokem a čtvrt).

„Blíží se krajské volby, a tak jsem si na okopávání kotníků ze strany Zuzany Kocumové už zvykl,“ píše Půta ve svém prohlášení. „Vášnivá kritika, i když nepravdivá nebo postavená na neúplných informacích, není pro zastupitelku Kocumovou ničím neobvyklým.“

Při svém protiútoku Půta sáhl k dílu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka O zemi, kde zítra již znamená včera. Fučík v ní velebil Sovětský svaz v době Stalinovy hrůzovlády.

„Pevně věřím, že díky aktivitě politiků typu Zuzany Kocumové neskončíme v zemi, kde zítra již znamená včera,“ podotýká Půta.

„V zemi, kde úspěšní a elitní sportovci končívali v lepším případě v továrnách a v horším v pracovních táborech nebo ve vězení. Rozdmýchávání zášti a závisti za slušnou krajskou politiku nepovažuji,“ dodal.

Nechci spojovat kluby se jmény jejich majitelů, řekl hejtman

Tvrdý spor mezi bývalými spojenci Kocumovou a Půtou vyvolal návrh, připravený krajskou radní pro školství, mládež, tělovýchovu a sport Alenou Losovou (zvolená za Změnu, s křídlem strany kolem Kocumové se ale rozešla).

Dotační program „Významné kluby a reprezentace“ předpokládal rozdělení 12,5 milionu korun pro oddíly, jejichž družstva dospělých bojují v nejvyšších českých soutěžích.

Kocumové vadilo, že se o peníze nemohly ucházet všechny kluby, a nejenom ty špičkové, za nimiž stojí především vlivní majitelé Miroslav Pelta (FK Jablonec), Petr Syrovátko (Bílí Tygři Liberec) a Ludvík Karl (Slovan Liberec).

„Na rozdíl od zastupitelky Kocumové nebudu neustále spojovat FK Jablonec s jménem pana Pelty a HC Bílé Tygry se jménem pana Syrovátka, ale především s jejich výkony a úspěchy,“ tvrdí Půta.

„Hokejisté Bílých Tygrů o víkendu hráli oslnivý zápas, získali Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy. Chceme ale podpořit méně populární a individuální sporty,“ poznamenal.

Jde o třetí podobný pokus, tvrdí Kocumová

Podle Kocumové šlo již o třetí pokus poslat nemalé peníze třem největším klubům v Libereckém kraji. „Předchozí pokusy zmařila bouřlivá debata a pravidla se změnila tak, aby se peníze dostaly do všech klubů,“ upozorňuje Kocumová.

„Překvapuje mě opakovaná snaha vytvořit skupinu privilegovaných klubů, pro kterou neplatí stejná pravidla jako pro ostatní. Navrhovaná výše dotace pro ně se navíc odvíjela od jejich rozpočtů. Největší je mají FK Jablonec, Bílí Tygři a Slovan. Z dvanácti a půl milionu by si tedy odnesli naprosto zásadní díl,“ uvádí.

Krajští radní se nakonec v úterý návrhem své kolegyně Losové na rozdělení 12,5 milionů korun vůbec nezabývali. O den dříve mluvili o problémech v dotačním programu jak s Losovou, tak předsedou krajské sportovní komise Vladimírem Boháčem (Starostové).

Půta označil předložený návrh za dotační pseudoprogram a hru na transparentnost.

„S jeho zněním se většina radních neztotožňuje. Chceme o něm znovu diskutovat se členy sportovního výboru. Osobně se postavím za podporu reprezentace kraje a významných sportovních klubů z kteréhokoliv odvětví,“ dodává hejtman.