Tomáš Fotul, spolumajitel Královky, říká: „Přistoupíme k odstřelům. Střelmistr...

Tomáš Fotul, spolumajitel Královky, říká: „Přistoupíme k odstřelům. Střelmistr zlikviduje žulový masiv po malých dávkách. Na vše dohlédne seizmolog.“ | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Královku v Jizerských horách čeká exploze, rozbije nepoddajnou žulu

  • 1
Střelmistr vystřídá na Královce v Jizerských horách řidiče rypadla. Jeho ocelová kusadla si totiž nedokážou poradit s pevnou žulou na místě, kde má vyrůst zázemí pro hotelový wellness se sedmnáctimetrovým bazénem a dalšími službami pro hosty.

„Za Královkou hloubíme díru už od loňského roku, ale do tvrdého podloží se rypadlo dostává jen pomalu a jeho práce je pro nás příliš drahá,“ říká Tomáš Fotul, spolumajitel Královky. „Proto přistoupíme k odstřelům. Střelmistr zlikviduje žulový masiv po malých dávkách. Na vše dohlédne seizmolog.“

Podle Fotula odstřely nikoho neohrozí. Jáma bude mít po nich rozlohu šest set metrů čtverečných a hloubku šest metrů. Trhací práce proběhnou letos v červnu. Vyhnou se ovšem víkendům a dnům s pěkným počasím.

Hotelový komplex za dvě stě milionů

Královka se rozkládá na kopci Nekras ve výšce 859 metrů nad mořem. Zatím tam stojí samoobslužná restaurace v alpském stylu s terasou, rozhledna, kiosek a dětské hřiště. Letos v zimě se tam díky spolupráci s janovskými hasiči objevilo iglú s občerstvením.

Společnost Kisses (Polibky) počítá na Královce s čtyřhvězdičkovým hotelem pro náročnější klientelu a dvěma penziony s apartmány pro rodiny s dětmi.

„Na Královce plánujeme dvě stě padesát lůžek a vybudování nového hotelového komplexu si vyžádá téměř dvě stě milionů korun,“ dodává Fotul. „Projekt na výstavbu na Královce jsme předem konzultovali s Chráněnou krajinnou oblastí Jizerské hory, s obcí Janov a s dalšími institucemi. Spolupracujeme s renomovanými architekty. Chceme, aby Královka vypadala co nejvíce tak, jako v dobách první republiky, kdy k rozhledně přibyla restaurace.“

Padesátka vrtů zajistí vytápění

Jiří Hušek, regionální ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny, potvrdil, že projekt na novou Královku získal všechna povolení. „Jeho vliv na přírodu a krajinu je pro nás přijatelný,“ dodává Hušek. „Rekreační areál, který na Královce vznikne, bude navíc vypadat lépe než to, co tam stálo dříve.“

Hotel se zhruba sedmdesáti pokoji vyroste i v místech, kde na Královce stávala původní chata a zbouraná ubytovna. Vedle postaví Kisses dva penziony s dvaceti apartmány. Také hosté z nich budou moci využívat bazén, wellness, saunový svět a masérny.

Nová Královka se nezaměří jen na klasické rekreanty, ale také na kongresovou turistiku a majitelé tam počítají rovněž s akcemi pro velké firmy. „Některé hotelové pokoje bychom rádi vytvořili v takovém duchu, aby si hosté mohli lehnout přímo vedle okna a dívat se ven do krajiny,“ uvádí Fotul.

Kolem rozhledny a restaurace jsou již hotové geotermální vrty, napojené na kaskádu tepelných čerpadel - zdroj pro vytápění rekreačního areálu a na ohřev vody. „Udělali jsme celkem padesát čtyři vrtů,“ prozrazuje Fotul. „Sahají do hloubky sto dvacet metrů a nikdo v okolí se nemusí bát, že bychom mu sebrali vodu. Vrty jsme kompletně vystrojili a vyplnili betonovou směsí, což znamená, že jsou neprodyšně uzavřené.“

Nový ochoz rozhledny i opravené schody

Společnost Kisses získala Královku před necelými čtyřmi lety. Na jaře 2014 zdemolovala dvě nevyhovující ubytovny a garáže. V červnu téhož roku na Královce začala sloužit nová samoobslužná restaurace „Sluneční terasa“ s rozlehlou zahrádkou na místě bývalé vinárny.

V létě 2014 odstartovala obnova chátrající rozhledny. Opravy se dočkal kamenný plášť věže. Stavbaři udělali nový vyhlídkový ochoz, zrekonstruovali střechu a na rozhlednu umístili citlivěji antény. Opravili rovněž schodiště. V dalších letech proběhly úpravy skalnatého svahu, vzniklo velké dětské hřiště a nový stánek s občerstvením.

Na cestovatelském webu Tripadvisor si Královka vydobyla především příznivé ohlasy. Více než polovina recenzí ji označuje za vynikající. „Krásná rozhledna, parkování za padesát korun a u rozhledny je parádní restaurace, moc dobrá kuchyně, nová, čisto,“ stojí v jedné z recenzí.

Další hosté oceňují poctivé velké porce, skvělé jídlo za super cenu, terasu, příjemný interiér, dětské hřiště nebo uklizené WC. Na dokreslenou, polévky vyjdou na Královce na čtyřicet korun a něco. Jídla z denního menu stojí vesměs od 95 korun (boloňské špagety) do 119 korun (svíčková s knedlíkem).