Staronový předseda krajské ČSSD Robert Dušek.

Staronový předseda krajské ČSSD Robert Dušek. | foto: ČTK

Reflexe po volebním výprasku nepřišla, v krajské ČSSD zůstaly staré tváře

  • 5
Přestože sociální demokraté v krajských volbách v Libereckém kraji propadli a jejich předseda Robert Dušek dal tehdy funkci v dispozici, na volební konferenci strany byl na tuto pozici zvolený znovu. "Strana neprošla žádnou sebereflexí, možná čeká na další prohrané volby," říkají někteří její členové.

"Svoji funkci jsem dal po volbách k dispozici, ale u nás to funguje tak, že každý může navrhnout kandidáta na předsedu. Mě doporučily jablonecká a liberecké organizace a já to přijal," obhajoval svoje dřívější odstoupení i návrat do funkce Robert Dušek.

Konference v libereckém Domě kultury, na níž se volil nový krajský výkonný výbor i nový předseda, nebyla žádnou selankou. Poté, co Zdeněk Burza navrhl, aby se o jednotlivých kandidátech hlasovalo zvlášť, odešli zástupci českolipské a semilské okresní organizace.

"Považujeme to za skandální kádrování našich kandidátů, které jsme si zvolili v okresních konferencích. Liberečáci, kteří dostali ve volbách jen něco přes deset procent, nás, kteří jsme měli skoro osmnáct procent, nebudou prověřovat," vysvětlil odchod Stanislav Valdman z Nového Boru.

Problém je podle něj v tom, jak jsou čtyři okresní organizace ČSSD v krajském výboru (má 24 členů) zastoupeny. Čtyři členy mají semilští, čtyři českolipští a čtyři jablonečtí. Dvanáct zástupců má v KVV liberecká organizace. "Tím je dáno, že nás ostatní vždy a ve všem převálcují. Proto nelze brát vážně ani znovuzvolení Roberta Duška," konstatoval Valdman.

Staronový předseda Dušek na tom nevidí nic špatného: "V některých krajích mají paritní systém, u nás máme většinový, který kopíruje počet členů v okresních organizacích." Sám však tvrdí, že nemá nic proti tomu, aby se tento systém v budoucnosti změnil.

O tom pochybuje Jaroslav Poláček z hrádecké organizace ČSSD. "Hned po prohraných volbách jsme navrhovali změnu, aby všechny okresní organizace měly stejný počet hlasů. To by bylo spravedlivé. Ani nám neodpověděli. Nikdo nebude chtít nic změnit, protože takhle si odhlasují v Liberci všechno, co potřebují. Proto jsem k jakékoliv změně velmi skeptický," poznamenal.

Sebereflexe, slovo neznámé

"Za všechna čísla hovoří jedno: sociální demokraté v Libereckém kraji ztratili loni proti krajským volbách před čtyřmi roky 52 procent voličů. To je přímo strašidelný propad, jenže vedení to bagatelizuje. Žádná sebereflexe, nic," tvrdí Romana Žatecká z České Lípy, která byla jedinou protikandidátkou Duška na místo předsedy.

Přestože členská základna volá po změně, Robert Dušek dostal 66 z 92 hlasů.
"Snažili jsme se upozornit na to, že volební propad sociální demokracie způsobilo několik věcí. Třeba, jak se chovali naši náměstci hejtmana uplynulé čtyři roky. Nebo jak ČSSD zradila na liberecké radnici svého koaličního partnera Změnu pro Liberec. Hlavně liberecká organizace o tom nechce nic slyšet. Takový Milan Šír, který byl opět zvolen do jejího čela, snad slovu sebereflexe ještě neslyšel," řekl Valdman.

Robert Dušek svádí neúspěch ve volbách na kampaň. "Udělali jsme nějaké politické chyby, ale bylo to hlavně o programu. Šli jsem do voleb s tím, že nebudeme urážet soupeře, zatímco ostatní měli strategii nás kritizovat a ono to zabralo. Závěry jsme z toho učinili, musíme změnit strategii, ale tu nebudu prozrazovat," uvedl.

Na konferenci odstoupili také všichni místopředsedové, čtyři z nich, mimo jiné Martin Sepp, Radim Cikl a Martina Rosenbergová, se však do nejvyššího krajského orgánu hned, stejně jako Dušek, vrátili.

"Všechny změny, které se jako změny jen tváří, nic v pohledu veřejnosti i samotných členů na naši stranu nezmění. A co se týče sebereflexe? Už nějakou dobu tvrdím , že si ji naše vedení zřejmě schovává na další prohrané volby," dodal Vadman.