Vysílač na Ještědu.

Vysílač na Ještědu. | foto: Roman Čejka, MF DNES

Kraj přestal o hotel na Ještědu usilovat, na jeho opravu nemá peníze

  • 5
Liberecký kraj vypadl ze hry o koupi horského hotelu a vysílače na Ještědu. Na jeho nákladnou opravu nemá peníze, a proto zastavil jednání s Českými Radiokomunikacemi, jež stavbu vlastní. Žádný jiný investor se zatím neobjevil.

"Suma tři sta milionů korun je v současné době nad finanční možnosti Libereckého kraje," uvedl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. A právě to je důvod, proč kraj jednání o koupi Ještědu, který vlastní České Radiokomunikace, zastavil.

Ještěd

Horský hotel Ještěd je českou stavbou století. Základní kámen stavby byl slavnostně položen v červenci 1966. Jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1 012 metrů vysoké hory. Kraj usiluje o zápis stavby na seznam památek UNESCO.

O tom, zda je možné čerpat evropské dotace z programu ministerstva kultury právě na obnovu Ještědu, jednal minulý týden hejtman s ministrem Jiřím Besserem.

"V programu je zhruba miliarda korun, ale je do něj přihlášeno jedenáct projektů. Největší překážkou je fakt, že na projekt rekonstrukce Ještědu se z programu může čerpat pouze padesát procent celkových nákladů," řekl hejtman.

Pro kraj je podle něj tak velká spoluúčast příliš velkou zátěží zvlášť v době, kdy je prioritou obnova silnic zničených loňskými povodněmi. Na jejich obnovu bude třeba více než dvě miliardy korun.

Radiokomunikace hledají nájemce

České Radiokomunikace jsou připraveny Ještěd prodat. Podle jejich mluvčího Kamila Chalupy se zatím budou v průběhu března hodnotit nabídky uchazečů o post nájemce horského hotelu.

"Nabídneme výhodný dlouhodobý pronájem tomu partnerovi, který připraví komplexní návrh, jenž vrátí místu prestiž a přinese i širší okruh služeb pro návštěvníky," podotkl mluvčí. Součástí smlouvy bude i závazek nového nájemce k opravám.

Radiokomunikace získaly Ještěd v roce 2000 za 85 milionů korun. Do objektu v minulosti investovaly přes 20 milionů korun. Stavba dokončená v 70. letech minulého století však potřebuje kompletní rekonstrukci.

,