Venkovní koupaliště má v České Lípě vyrůst mezi supermarketem a průtahem města....

Venkovní koupaliště má v České Lípě vyrůst mezi supermarketem a průtahem města. To kritikům vadí. | foto: město Česká Lípa

Opozice v České Lípě potápí koupaliště, chce vyvolat referendum

  • 4
Opozice v České Lípě předloží na prosincovém zasedání zastupitelů návrh na uspořádání referenda, kde by se lidé vyslovili, zda chtějí venkovní koupaliště v Barvířské ulici. Radnice tam chce bazén budovat už příští rok. Opozice věří, že obyvatelé města projekt odmítnou.

„Je hodně lidí, co ten venkovní bazén opravdu nechtějí a nebo tvrdí, že tam nikdy nepáchnou. Má to být na hnusném místě. A z původních 54 milionů nabobtnal projekt na současných 90 milionů, což není částka, u které by si člověk řekl – ále, tak aspoň tam něco bude,“ míní Tomáš Vlček (SLK), jeden z iniciátorů referenda.

Kritikům bazénu vadí hlavně jeho umístění v centru města na místě dnešního parkoviště v sousedství Kauflandu.

„Lokalita je prašná, hlučná, povodí Ohře navíc vydalo nesouhlasné stanovisko k záměru, vzhledem k těsné blízkosti Ploučnice,“ vyjmenovává Vlček hlavní důvody.

Referendum chce opozice spojit s volbou prezidenta

Návrh na uspořádání referenda podá opozice teď v prosinci, aby se stihlo uspořádat 12. a 13. ledna spolu s prezidentskými volbami. Pak by stálo asi milion korun. Pokud hlasováním zastupitelů neprojde, hodlá si opozice jeho konání vymoci pomocí petice. Stačí, aby referendum podpořilo v petici 10 procent oprávněných voličů v České Lípě.

„Pokud neprojde referendum zastupitelstvem, začne taková mravenčí práce se sháněním 2923 podpisů. Pak se teprve ukáže, kdo chce pomoci a kdo jen rychle honí body na nápadech jiných,“ tvrdí Zdeněk Ježák (exANO), další z iniciátorů referenda.

V případě shánění podpisů by se ovšem lednový termín nestihl a i radnice by jej musela vyhlásit samostatně. To jeho konání značně prodražuje a nepřijde k němu zdaleka tolik lidí, jako kdyby bylo spojené s volbami.

K platnosti rozhodnutí referenda je třeba, aby k němu přišlo alespoň 35 procent oprávněných voličů, tedy zpravidla lidí starších 18 let s trvalým bydlišti ve městě. Pro jednu z variant pak musí hlasovat nadpoloviční většina těchto osob.

Nápad rozzlobil starostku

Nápad uspořádat referendum rozzlobil starostku České Lípy Romanu Žateckou (ČSSD). Ta považuje takové jednání dva roky poté, co o podobě bazénu bylo rozhodnuto, za sabotování snahy města.

„Pokud se teď někdo probudil a řekl si, že by bylo fajn udělat referendum, pak vědomě splachuje do kanálu i několik milionů korun, které mezitím příprava bazénu stála. Iniciátoři akce de facto žádají souhlas veřejnosti k tomu, že Česká Lípa zůstane v létě mrtvým městem jako dosud a budeme dál jezdit za koupáním mimo město,“ stojí ve vyjádření starostky zaslané MF DNES.

Podle Žatecké je existence bazénu v sousedství sportareálu výhodou, neboť umožní dohřívat vodu ve studeném létě, na začátku a na konci sezony. Lidé mohou využít už existující parkoviště, restaurace a jiné sportovní aktivity.

„Neexistuje místo v České Lípě, které se bude líbit všem, vždycky půjde o kompromis. Já ale radši makám, než blábolím, takže dávám přednost tomu, že bazén konečně po letech postavíme a pak můžeme začít vyjednávat o druhém, třetím bazénu... jindy a jinde. Tak jako v jiných srovnatelně velkých městech, například v partnerském Boleslawieci, kde mají venkovní bazény dva, každý v jiné části města,“ dodala Romana Žatecká.