Poslední tři roky produkovalo kořenovské pstruhařství kolem 500 tun ryb ročně, letos by to mělo být 800 tun. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Z opuštěné výrobny střívek je pstruhařství, nádrže nahrazují horskou bystřinu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vypěstují tady tolik pstruhů jako všechny ostatní sádky v Česku dohromady. Kořenovské pstruhařství se na největšího producenta pstruhovitých ryb vypracovalo za pět let. V původních ruinách továrny na párková střívka jsou dnes sádky s křišťálově čistou vodou z Jizerských hor. „Chceme, aby se k zákazníkům dostávaly ryby čerstvé a z domácí produkce,“ říkají majitelé.

Nejdřív přádelna bavlny, pak továrna na umělá střívka a teď největší pstruhařství v republice. To je ve zkratce historie více než 160 let starého továrního areálu v Kořenově na břehu Jizery.

Málokdo přitom tuší, že z jedné z bývalých výrobních hal zbyly v podstatě jen obvodové zdi. Jinak se vše muselo upravit tak, aby ve třech patrech mohly stát velké cirkulační kádě pro průmyslový chov pstruhovitých ryb.

Velké ryby dostávají krmení až šestkrát denně, u těch malých je to věší frmol. Když mají kolem jednoho gramu, musí se krmit dokonce co dvacet minut.

Rudolf Benešspolumajitel pstruhařství

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se