Postřelený kocour Pepíno

Postřelený kocour Pepíno | foto: PČR

Kocoura zabilo šest broků v těle, střelce hledá policie

  • 41
Šest broků zasáhlo kocoura v Pertolticích pod Ralskem na Českolipsku. Zraněné zvíře přišlo domů po několika dnech v zuboženém stavu a táhlo za sebou nohy. Po týdnech léčení ho však veterinář musel uspat. Po střelci pátrá policie.

Kocour Pepíno patřil manželům, kteří se do Pertoltic přestěhovali loni. Zanechal ho tam předchozí majitel a manželský pár přijal zvíře za své. 

Pepíno chodíval na procházky po vesnici, ale každou noc spal doma. Až 4. března se z venku poprvé nevrátil. O tři dny později se pak domů doslova připlazil v zuboženém stavu a zadní nohy táhl za sebou.

„Následující den ho manželé odvezli k veterinárnímu lékaři, který ho vyšetřil a zjistil, že má v sobě šest broků, přičemž jeden uvízl v páteřní míše,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Baláková. 

Veterinář kocourovi nasadil léčbu antibiotiky a také mu dával injekce na otoky.

„Stav těžce zraněného zvířete se bohužel tento týden prudce zhoršil a dostal se do takového stádia, že pro něj byla východiskem jen eutanasie. Podle lékařem vystavené zprávy mu zranění působila značné utrpení,“ řekla Baláková.

Majitel brokovnice může střílet jen na určitých místech

Podle mimoňských policistů, kteří se střelbou na kocoura začali zabývat, jde o týrání zvířat.

„Jejich úkolem je nyní zjistit, kdo si ze zdravého domácího kocoura udělal živý terč, a také kdo z brokovnice, k jejímuž držení je třeba mít zbrojní průkaz, střílel ve vesnici,“ přiblížila Baláková. 

Podle zákona o zbraních a střelivu smí držitel z brokovnice střílet jen na místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního předpisu. Může ji použít například myslivec při výkonu práva myslivosti a nebo jiný držitel na střelnici. 

„Ten, kdo ze zbraně střílí kdekoliv ho napadne, se dopouští přestupku, za který mu ve správním řízení hrozí pokuta až do výše padesáti tisíc korun. To platí i pro střelce ze vzduchovky,“ vysvětlila Baláková.

Pokud se policistům podaří vypátrat střelce, který způsobil kocourovi fyzické útrapy, může ho soud poslat až na dva roky do vězení.